Kezdőlap Széchenyi 2016 március

2016 március

A tavasz közeledtét jelzi a madarak éneke mellett a sok illatos virág a kiskertekben, a piacon. A márciusi tavaszváráshoz hozzátartoznak ünnepeink, a méltó megemlékezések.

cimlapfoto2Március 6-án, a 167 évvel ezelőtti győztes csatára emlékezett Szolnok. Kétszáz magyar, lengyel, osztrák, cseh korabeli viseletbe öltözött hagyományőrző elevenítette fel a Kossuth téren az ütközet jeleneteit.

Virágot kaptak a hölgyek a nemzetközi nőnapon, melyet 1917 óta, hazánkban 1948 óta tartanak.

Megemlékeztünk a székely szabadság napjáról, mely az összetartozás napja is. 1854. március 10-én végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten a székely vértanúkat, akik az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját akarták újra fellobbantani.

Az 1848-49-es  forradalom- és szabadságharc tiszteletére kokárdát tűztünk. 1848. március 15-én robbant ki Pesten a radikális ifjúság által vezetett forradalom, szervezői között ott volt Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór.  A forradalom vérontás nélkül zajlott.

A Damjanich-szobornál lévő városi megemlékezés mellett, a Széchenyi-városrészben is koszorúztak a hősök tiszteletére az itt élők az óvodásokkal közösen. cimlapkopjafa

A magyar sajtó napján a megyeházán köszöntötték az újságírókat, ahol Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke beszédében kiemelte a szolnoki média kiegyensúlyozottságát, a lokálpatrióta szemléletet.

2016-ban húsvét március 26-án és 27-én lesz, mely Jézus feltámadása és az újjászületés, a megújulás, a tavaszvárás ünnepe is.

cimlapfoto3cimlapfoto4