Kezdőlap Vezércikk A boldogulásnak egyedül a munka a forrása

A boldogulásnak egyedül a munka a forrása

Dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kívülről tud minden adatot akár a városról, akár a megyéről kérdezem. Pillanatok alatt összehasonlítja nemcsak a megye kistérségeit, de az Észak-alföldi régió városainak vállalkozásait is ismeri.  A város és a megye gazdasági fejlődéséről beszélt a Szolnok-Panel újságnak, és arról, hogy milyen hatása van egy megyeszékhelynek a településeire.

– A  városnak meghatározó kisugárzása van a környezetére, a kistérségre, de az egész megyére. Szolnok fejlődése szempontjából fontos volt, hogy a városvezetés időben felismerte, hogy az iparosítást újra kell 228-szirakikezdeni. Az ipari parkunk létrehozása jó döntés volt, hiszen mára megtelt. Mellette a város más területén is fontos fejlesztések zajlottak. 2015-ben a termelésből származó bevétel 520 milliárd forint volt, ami 8,5 százalékos emelkedésnek felel meg.

Ezzel az ipargazdaság teljesítménye alapján Szolnok az előkelő hatodik helyen áll a megyei jogú városok sorában.

Ez azt jelenti, hogy pozíciói stabilizálódtak, amely garancia hosszabb távra is. Látni kell, hogy a földcsuszamlásszerű változások történtek, hiszen sok cég megszűnt, de a város erejét jelzi, hogy képes volt rövid időn belül egy új iparszerkezetben gondolkodni, fejleszteni.

Egy fontos statisztikai adatot említek. Jász-Nagykun-Szolnok megyében előállított új érték a múlt esztendőben 2285 milliárd forint, ebből megyénk ipari termelése a régió egész teljesítményének közel fele, 48,7 százalék. Ez azt mutatja, hogy van egy stabil bázis, van mire építeni, persze minden napért meg kell küzdeni, mindig előre kell menekülni….

Ami fájdalmam és szeretném, ha változna, hogy a nagy múlttal rendelkező és Szolnok nagy kitörési pontját jelentő  járműjavítót elszámolás szempontjából Budapesthez csatolták. Az érték itt képződik, ez Szolnok érdeme, adminisztratív eszközökkel nem szerencsés ennek elterelése, de ennek változtatására a városvezetés is tesz lépéseket.

Egy másik terület, amelyhez érzelmi szálak is kötnek, ez a mezőgazdasági gépgyártás. Kevesen tudják, hogy ennek  megyénkben van a központja, mégpedig a Szolnok-Törökszentmiklós-Kisújszállás tengely. Több mezőgazdasági gépet gyártunk itt, mint az ország többi megyéjében összesen.

Míg a Jászságra a nagyüzem, Szolnokra a közepes méretű vállalkozások a jellemzőek. Ez a szektor jobban tud alkalmazkodni a piaci változásokhoz, és a város lakóit csak bíztatni szeretném a vállalkozások fejlesztésére, új vállalkozások létrehozására, hiszen ezek termelik az értéket, és a boldogulásnak egyedül a munka a forrása.

Ha visszagondolunk, a vállalkozások 20-30 évvel ezelőtt  keresték a helyüket, nagy cégek beszállítói voltak. Mára megismerték a piaci követelményeket, képesek önállóan megjelenni, sőt exportálni is. Megyénkből az előállított új érték 53 százaléka kerül exportra.

És persze nem csak a vállalkozások száma a fontos, hanem a teljesítmény, a nyereség, hiszen nem elég dolgozni, meg is kell élni. Fontos, hogy a vállalkozások nyereséggel működjenek, javuljon az életminőség. Van még hová fejlődni, hiszen megyén belül a kistérségek között nagyok a különbségek, ha számokkal akarom ezt kifejezni, Szolnok részaránya 23 százalék a megyében előállított új értékből, míg az öt kistérségben együttesen 17 százalék.

Szolnoknak új mozgásteret kínál majd az ipari park bővítése, és nagyon fontos lesz az új 2×2 sávos autóút megépítése.