Kezdőlap Széchenyi A díj az iskolának szól

A díj az iskolának szól

Szűcs Rózsa pályakezdése egybeesik a Széchenyi István Gimnázium indulásával: 1986-ban pályakezdő magyar-orosz szakos tanárként került az éppen akkor megalakuló tantestületbe. Az elmúlt huszonnyolc évet a folyamatos továbbképzés, a tanórák mellett a közösségért folytatott munka jellemezte. Megszerezte a német nyelvtanári képesítést, vezette a német-orosz munkaközösséget, bizottsági munkákban tevékenykedett, jelenleg is az Intézményi Tanács elnöke. 2005-től intézményvezető-helyettes, de közben megszerezte a közoktatási vezető diplomát.

2015-ben a Magyar Kultúra Napján Szolnok Város Pedagógiai díját vehette át. Hogyan fogadta a díjat?

– Örültem, hiszen elismerték a munkámat. Sokan gratuláltak, de azt gondolom, hogy a díj az iskolának is szól.

Pályakezdése óta sokat változtak a fiatalok, de változnia kellett a pedagógusnak is.

– Valóban, sok változást megéltünk és ezek a változások egyre gyorsabbak. A gyerekek az internet világában nőnek fel, másképpen kezelik az információt, más a figyelmük, és kevésbé jellemző az elmélyült figyelem, hiszen az interneten azonnal hozzájutnak bármihez. Másképpen kommunikálnak, de azért tudják, hogy a kitartás és a szorgalom fontos a tanulásban. Ma már nincs olyan, hogy valamit megtanulunk és azt egész életünkben hasznosítani tudjuk. A mai világban folyamatos a tanulás, a fejlődés. Ez érvényes a pedagógusokra is, de az is előfordul az életben, hogy valakinek teljesen új dolgot, új szakmát kell megtanulnia.

Az iskola is folyamatos változáson ment keresztül az elmúlt években.

– Igen, a városban is meg kellett találni a gimnázium helyét és ki kellett alakítani egy állandóságot, ami nem volt egyszerű, hiszen volt itt hatosztályos képzés, összevontak bennünket az általános iskolával, az alternatív képzés utolsó évfolyama most végez, és  itt az esti tagozatos gimnázium, ahová egyre több felnőtt jelentkezik.

Nincsenek könnyű helyzetben sem a fiatalok, sem a pedagógusok. Az iskolának használható tudást kell adnia, ma annak van értéke, ami a munkaerőpiacon pénzre váltható. De nagyon fontos az, hogy az iskola a fiatal személyiségét fejlessze, legyen a tanulóinknak reális önismerete, értékrendje, megfelelő önbizalma, megtanulja azt amire szüksége van, hogy boldogulni tudjon az életben.

Magyar, orosz, német szakos tanár, de most elfoglalja az intézményvezető- helyettesi munka. Hiányoznak a tanulók?

– 2005 óta vagyok helyettes, valóban jóval kevesebb óraszámmal tanítok, heti 4 órában németet, de állandó a kapcsolatom a tanulókkal, akár a diákönkormányzaton keresztül, de szervezem a diákcsere programot és különböző kulturális rendezvényeket is. 550 tanulója van az iskolánknak az intézményvezető-helyettes dolgozik, szervez, adminisztrál – mondta zárásként Szűcs Rózsa.

kicsiróza