Kezdőlap Szolnok A fejlődés nem áll meg, Szolnok tovább épül

A fejlődés nem áll meg, Szolnok tovább épül

Mozgalmas időszak elé néz Szolnok városa 2016-ban. Szalay Ferenc polgármester a fejlesztések közül kiemelte azt a négymilliárd forint értékű útépítési programot, amit a Modern Városok Programon keresztül támogat a kormány, s mely az előttünk álló esztendő talán legnagyobb volumenű beruházása.

– Ekkora összeget útépítésre talán még soha nem fordíthatott a város.

– Nem bizony, ezért is fontos kiemelnem, hogy a kormányzat milyen komoly segítséget nyújt nekünk ehhez. A programban elsősorban azokat a nagyobb volumenű, összetettebb útfelújításokat, járdaépítéseket vettük bele, melyeket önerőből nem tudtunk volna finanszírozni. Így például teljes hosszában új burkolatot kap az Ady Endre út, de fontos lesz a közlekedési helyzet javításában a Pozsonyi út és Szántó körút kereszteződésénél lévő körforgalomnál épülő kanyarodó sáv. Ennek a lényege az lesz, hogy aki a Széchenyi-városrész felé megy a Várkonyi tér irányából, annak már nem kell bemennie a körforgalomba. A Széchenyin egyébként az Aranyi Sándor út kap új burkolatot ennek a támogatásnak köszönhetően, de hosszú a lista, hamarosan megismertetjük a szolnokiakkal, merre is építkezünk ebből a támogatásból.

– Bő egy esztendő telt el azóta, hogy a jelenlegi önkormányzat munkába állt. Hogyan ítéli meg ezt az időszakot?

– Meglehetősen munkásnak és eseménydúsnak. Rengeteg olyan döntést hoztunk, melyekkel folytattuk az elmúlt évek dinamikus fejlődését. Elegendő csak a Modern Városok Programját említenem, melynek részeként eddig nem látott fejlesztések kezdődnek hamarosan.

– Kiemelne néhányat? Ezeknek az előkészítése hol tart?

– A tiszaligeti strand átépítése, a MÁV Strand felújítása és újbóli üzembe helyezése, a Véső úti sportlétesítmény teljes felújítása, az egykori vár területének rehabilitációja, hajókikötő a Tiszán, az M4-es megépítése Budapest és Szolnok között, az ipari park bővítése mind-mind olyan fejlesztés, ami hatalmas lökést ad városunknak. Az előkészületekkel haladunk, egyeztetünk a tervezőkkel, igyekszünk mindennel végezni, mire indulhatnak az építkezések.

 – Visszatérve a közgyűléshez, mennyire nehéz konszenzust teremteni a vitás kérdésekben?

– A képviselők döntő többsége mindenben partner, ami a város fejlődését segíti. Én komolyan hiszek abban, hogy amikor egy város gazdasága erősödik, az uniós támogatásoknak és a kormányzat pozitív hozzáállásának köszönhetően, akkor elsősorban a konstruktivitás visz előre. Van aki folyamatosan kritizál és elutasít, de szerencsére a közgyűlésben fideszes többség van, így nem jelent problémát a fejlesztések folytatása.

 – Sokan várják a REPtár megnyitását. Hogyan áll a város legnagyobb turisztikai beruházása?

– Az utolsó simításokat végzik az építők, s ha minden a terveink szerint alakul, akkor tavasztól a nagyközönség számára is látogathatóvá válik ez a különleges gyűjtemény. Ne feledjük, ilyen nemhogy Magyarországon, de még a környező országokban sincs, sőt, Európában is csak nagyon kevés! Márpedig a repülőgépeken, helikoptereken túl a szimulátorok, a 4D-s mozi együttesen olyan egyedülálló élményt nyújtanak majd, ami reményeink szerint az ország egész területéből, sőt, még külföldről is ide hozza a repülés szerelmeseit. (PE)

 

szalays kórházfoto