Kezdőlap Széchenyi A játék mellett a mozgás a legfontosabb

A játék mellett a mozgás a legfontosabb

A mozgáskotta segíti a gyermekek egészséges fejlődését, felszínre hozza az érzelmet, a képzeletet. A kisgyermeknek figyelni és gondolkodni kell közben. A Szivárvány óvodában a módszerről tartottak szakmai napot, Nagy Lajosnét, a tagintézmény vezetőjét kérdeztük ennek lényegéről.

– Magyar Gábor nevéhez köthető a speciális eszközrendszer, de a módszert az óvónők dolgozták ki a csoportoknak. A mozgáskottát már évekkel ezelőtt alkalmazták az óvodában, és 2012-ben került olyan szintre, hogy felkerült a szolgáltatói kosárba, ami azt jelenti, hogy onnan meg lehet vásárolni az általunk kidolgozott módszert, amire már volt is példa – tájékoztat a tagintézmény vezetője.

Ez egy komplex személyiségfejlesztő játékos mozgásfejlesztés, a nevelési terület elemei épülnek be, van mondókázás, számolás, fontos a ritmus, azaz egy harmonikus, összehangolt mozgásról beszélhetünk. Külön módszer van a kiscsoportosoknak és külön a nagyobbaknak. Sok mindenre kell figyelni a kisgyermeknek, vannak színek, figurák, minden jelnek értelme van, színben, formában egymásra épülnek az eszközök. Több óvodában alkalmazzák, de örülök, hogy nálunk ilyen szintre sikerült kidolgozni a módszert, és örömmel mondhatom, hogy a Szivárvány óvodában  hetente két mozgásfoglalkozás van a kötelező testnevelés mellett. És az is öröm, hogy a kollégák gondolkodnak a módszer továbbfejlesztéséről.  Büszkeséggel tölt el, hogy egyre többen érdeklődnek és keresik fel az óvodát, hogy az elmúlt évek tapasztalatait megnézzék, és tanulják a módszert – teszi hozzá Nagy Lajosné.

A Szivárvány óvoda 1979-ben épült, a városrész központjában várja a kicsiket. Sok szülő azért is választ bennünket, mert minden kisgyermek számára a játék mellett a legfontosabb a mozgás, fejezte be az intézményvezető a beszélgetést.

 

ovodamozgas