Kezdőlap Érdekesség A Magyar Kultúra Napján átadták a város legrangosabb díjait

A Magyar Kultúra Napján átadták a város legrangosabb díjait

A tizenhat halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset áldozataira emlékezve egy perces néma főhajtással kezdődött Szolnok városnak a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett díjátadó gálaműsora vasárnap az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. A rendezvényen adták át  a megyeszékhely legrangosabb díjait, elismeréseit.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg minden január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Ahhoz, hogy a költemény valóban nemzeti Himnuszunkká válhasson az is kellett, hogy a verssorokat szárnyára vegye a muzsika. Erkel Ferenc 1844-ben zenésítette meg a verset, a zeneművel megnyerte a Nemzeti Színház akkori pályázatát.

Egy nemzet önazonosságát nyelve és hagyományai adják – mondta ünnepi beszédében Szalay Ferenc polgármester. Hagyományaink által öröklődik a múlt tapasztalata, s teremtjük jövőnket, éppen ezért gondosan, szeretettel és odafigyeléssel kell nevelni gyermekeinket. Nyelvünk árnyalt kifejezőképessége, gazdagsága egyedülálló, őriznünk és ápolnunk kell, hiszen általa fejeződnek érzéseink, gondolataink – hangsúlyozta a polgármester, aki kiemelte, hogy gyermekeinket bátran bízhatjuk kiváló szolnoki pedagógusainkra. Megemlékezett a Szinyei Merse gimnázium balesetet szenvedett csoportjáról, s emlékezésre kérte a gála résztvevőit is.

Az ünnepi beszédet követően került sor a díjak átadására, majd Szentpéteri Csilla és zenésztársai ünnepi látványkoncertje zárta a gálát.

Kaposvári Gyula-díj:

A Magiszter Alapítványi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola  Fényes Adolf Szolnoki Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma – Művészeti Munkaközössége:

Bosnyák Zsuzsa – festőművész, művész tanár – a Művészeti tagozat vezetője, Révi Norbert – szobrászművész, Nagy Dénes – rajzszakos tanár és művelődésszervező, okleveles vizuális- és környezetkultúra tanár, Szűts M. Csilla – keramikus, Török Tamás – rajz- vizuális kommunikáció tanár, Markóth Franciska – mester fokozatú okleveles tánctanár, táncos és próbavezető, Györe Zoltán – rajz- vizuális kommunikáció tanár, okleveles vizuális- és környezetkultúra tanár, kirakatrendező és dekoratőr, Borsos Alíz- rajz- vizuális kommunikáció szakos tanár, vizuális- és környezetkultúra tanár, Végh Nóra – táncpedagógus, egészségtan tanár, táncos, Páncsics Edina – vizuális- és környezetkultúra tanár (MA), rajztanár, fejlesztő pedagógus, közoktatás vezető, Kárpáti Márta- fényképész mester

Kaposvári Gyula-díj: Tóth Béláné Szabó Terézia csipkekészítő

Dr. Szurmay Ernő-díj:

Halász Sándorné, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola pedagógusa igazgatóhelyettese

Komár Katalin, a Kassai úti Általános Iskola tanára

Juhászné Antal Gabriella, a Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ének-zene/népzene szakos tanára, a Sodrás Népzenei Kisegyüttes prímása, a Szolnoki Népdalkör vezetője

Káliné Dr. Kovács Ilona, a Verseghy Ferenc Gimnázium tanára

Kiss Ferenc, a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese

Kondor Ferencné, a Széchenyi Körúti Sportiskola Általános Iskola pedagógusa

Szamosfalviné Törőcsik Ibolya, a Szolnok Városi Óvodák igazgatóhelyettese

Laki Kálmán-díj: Dr. Cseh Géza főlevéltáros

posztumusz Sport díj: Bagi László

Szolnok Város Sportjáért Díj: Bontovics Ferenc edző és Palla Edit testnevelő tanár, kosárlabda sportedző.

Tiszavirág Turisztikai Díj: a Garden Szálló dolgozói közössége

Szolnokért Emlékérem arany fokozata:

Dr. Székelyné Laub Hilda SZOLGSZI Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagintézmény vezetője

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ igazgatója, Molnár Lajos Milán és Tőgyiné Farkas Éva módszertani munkatárs a Kultúra napja alkalmából a rendezvénnyel egy időben vette át Hoppál Péter államtitkártól a Minősített Közművelődési Intézmény címet.