Kezdőlap Szolnok A megyeszékhely új kapitánya

A megyeszékhely új kapitánya

Papp Károly országos rendőrfőkapitány 2016. április 1-jével a Szolnoki Rendőrkapitányság megbízott vezetőjének Egedi István rendőr ezredest, a Kunszentmártoni Rendőrkapitányság volt vezetőjét bízta meg.

– Számomra nagy megtiszteltetés, hogy alkalmasnak tartanak erre a beosztásra, hiszen Szolnok, megyei jogú város, de emellett a szolnoki járáshoz tartozó 17 település is az illetékességi területünkhöz tartozik. Nemcsak területben, de lélekszámban is jelentős. Azon leszek, hogy az itt élőknek megfelelő közbiztonságot nyújtsunk kollégáimmal együtt – kezdte a beszélgetést a megbízott  vezető.

Ez az időszak a folyamatok megismerésével, elemzésével telt. Úgymond a szomszédos kapitányságról érkeztem, hiszen a Kunszentmártoni Rendőrkapitányságot vezettem kilenc évig, nem ismeretlen a terület. Szolnok város bűnügyi közbiztonsági helyzetét már áttekintettem.

Egedi István elmondta, hogy az elmúlt évekhez viszonyítva a város “fertőzöttségi térképe”  a közterületek biztonsága és a regisztrált bűncselekmények adatai  alapján kedvező, ezzel párhuzamosan a rendőri eljárások eredményessége, a regisztrált jogsértések tekintetében  pedig emelkedő tendenciát mutat. Hozzátette:  Úgy gondolom ezt a folyamatot kell továbbvinni.

A városra és a Széchenyi-városrészre is a vagyon elleni bűncselekmények, a lopás, a betörés a jellemző, a kerékpárlopások száma csökkent. A hétvégi, fiatalok által okozott rongálásokról a következőket mondta:

– Szolnok nagyváros, nem egy nyugodt vidéki kistelepülés. Itt, a  hétvégék hangosabbak és sajnos rongálások is előfordulnak. A lakossági és az önkormányzati visszajelzéseket beépítjük a munkánkba, és a hétvégék biztonságosabbá tétele érdekében gyakoribbá tettük az ellenőrzéseket a frekventált helyeken, a polgárőrséggel és a közterület-felügyelőkkel közösen. Itt, nagyon fontos a térfigyelő kamerarendszer, hiszen így még hatékonyabban tudjuk kiszűrni a garázdálkodókat.

A közgyűlés május 26-i ülésén Egedi István megbízott rendőrkapitány a város közbiztonsági helyzetéről tartott beszámolót.

A statisztikai adatok között elhangzott, hogy 2015-ben az illetékességi területen 3615 bűncselekményt regisztráltak, 2014-ben 4173-at, ez a szám tavaly Szolnokon 2658 volt. A közterületeken elkövetett bűncselekmények száma Szolnokon csökkent, 2014-ben 566, míg tavaly 471 volt. 20015-ben szándékos, befejezett emberölés nem történt, 2 kísérletet regisztráltak. Nőtt a testi sértések száma, ugyanakkor a súlyos testi sértéseké visszaesett. Kábítószerrel való  visszaélés bűncselekményét a tavalyi évben nem regisztráltak a rendőrségnél. Elhangzott a beszámolóban, hogy a színesfémlopásokat sikeresen visszaszorították. A kerékpárlopások száma még mindig magas, de az elmúlt évekhez viszonyítva csökkenő tendenciát mutat. Nőtt a lakásbetörések száma 134-ről 194-re. Egedi István kiemelte, hogy az állampolgárok nem tesznek meg mindent értékeik megóvása érdekében. A rablások száma 14 volt, mindegyik beazonosításra került.

Kiemelt bűncselekménynek számítanak a rongálások, mely Szolnok városában 104-ről 123-ra emelkedett a tavalyi évben. A rendőrség munkáját dicséri, hogy a nyomozás-eredményességi mutató 57,1 százalék, magasabb az elmúlt éveknél.

2015-ben a személygépkocsi vezetők okozták a legtöbb balesetet, majd a kerékpárosok következtek. A 115 személyi sérüléssel járó balesetből 9 volt halálos.

Szolnok területén 36 helyszínen 76 térfigyelő kamera működik. 2015-ben 294 alkalommal 1176 órát töltöttek a kameraszobában, 154 esetben történt feljelentés. Prostitúcióval kapcsolatos intézkedés 21 esetben fordult elő. A “Biztonságos szórakozóhely programban” 32 alkalommal végeztek ellenőrzést 2015-ben, az ellenőrzések során 1845 főt igazoltattak, 14 esetben lett bírság kiszabva.

Rendőreink részt vettek a migrációval kapcsolatos munkába Csongrád és Bács-Kiskun megyékben. 2015-ben 1168 esetben került sor alkoholszondázásra, ebből 29 lett pozitív. Megtudhattuk a beszámolóból, hogy az egyenruhások bilincset  1054,  testi kényszert 115, vegyi eszközt 3, rendőrbotot 1 esetben alkalmaztak. Rendőrök ellen három esetben történt hivatalos személy elleni erőszak.