Kezdőlap Széchenyi A szabályokat be kell tartani!

A szabályokat be kell tartani!

“2015. december 12-én 12.39-kor érkezett a riasztás a Tűzoltóságra a Hild Viktor úti garázstűzről. A tűzoltók 2 “D” sugárral a tüzet körülhatárolták. A tűz a felette lévő földszinti lakásra nem terjedt át. Az autó, ami a garázsban volt, kiégett. A garázs mennyezete alatt vízvezetékcsövek húzódtak, a melegvíz-vezetéke megsérült. Az épületből nyolc embert kísértek ki, senki nem sérült meg. A füst felszállt a felsőbb szintekre, ahol szellőztetni kellett.” (sajtóhír)

tüzes

Felkerestük a Szolnoki Katasztrófavédelmi Kirendeltséget, ahol Tukarcs Zsolt tűzoltóőrnagy, a hatósági osztály munkatársa válaszolt a Szolnok-Panel kérdéseire.

– Mi, lakók nagyon megijedtünk, hiszen nagyobb baj is történhetett volna. Mit lehet tárolni a garázsokban, és végez-e valaki ellenőrzést?

– A katasztrófavédelem a társasházak lépcsőházait, folyosóit ellenőrzi, a tetőre való feljutás feltételeit, a ráccsal elzárt közösségi terek megközelíthetőségét, menekülési útvonalakat. A tároló helyiségekre vonatkozó előírások egyébként egyértelműek: a használatbavételi engedély rögzíti, hogy mi a helyiség funkciója, és ennek megfelelően mire használható. Nem tilos a garázsok ellenőrzése, csak  eléggé kivitelezhetetlen, hiszen magántulajdonban lévő helyiségek.

– Gázpalackot használnak, főznek a garázsokban több helyen, holott az autó magában is egy veszélyes üzem. Gyakoriak a garázstüzek?

– A gépjárművek műszaki  meghibásodás miatt havi gyakorisággal gyulladnak ki, akár a garázsban, akár a ház előtt. Erre vonatkozóan figyelmeztettük már az autósokat, hogy legyen a kocsijukban kézi porral oltó készülék, mert ezzel elejét vehetik a nagyobb pusztításnak. A főzésre vonatkozóan egyértelmű tűzvédelmi szabályzat van, amely arról szól, „Tűzveszélyes tevékenységet tilos olyan helyen végezni, ahol az tüzet vagy robbanást okozhat.” Tehát főzni nem szabad a garázsokban!

– Milyen következménye van egy ilyen esetnek?

– A Hild Viktor úti  garázstűz ügyében nem folyt „nyomozás” részünkről. A tűzoltásvezető, ha a helyszínen szabálysértést tapasztal, akkor megindíthatja a hatósági eljárást, ami ebben az esetben nem állt fenn. Itt nem derült ki, hogy miért történt a tűzeset, de az autók meghibásodása sajnos előfordul.

A szakember elmondta még, hogy a garázsban a használatbavételi engedélyben meghatározottak szerint azt lehet tárolni, amire a helyiség „ki lett találva”. A garázs az nyilvánvalóan nem műhely, nem üzlet, nem kocsma. Ha eltérő funkcióval szeretnék használni, akkor azt engedélyeztetni kell. Gázpalack használata és tárolása tilos olyan földszintesnél magasabb építményben, ahol az esetleges gázrobbanás a tartószerkezet összeomlását idézheti elő. A katasztrófavédelem az ellenőrzéseit szabályzók alapján végzi, de lakossági panasz vagy bejelentés alapján is szokott ellenőrizni.

Fontos lehet: a társasházak a saját szabályzóikban azt rögzítenek, amit jónak látnak. Tehát a lakóközösség fegyelmezettségén, szándékán is múlhat, hogy hol vannak, mondjuk dohányzásra kijelölt helyek, hol, mit lehet tárolni.