Kezdőlap Széchenyi A “Szolgáltató Város” rendhagyó fóruma

A “Szolgáltató Város” rendhagyó fóruma

Évek óta működik a megyeszékhelyen a “Szolgáltató Város” mintaprojekt, melynek célja a szolgáltatói kultúra minőségének javítása, illetve a megújuló lakossági igények kiszolgálása. Még a projekt indulása előtt az itt élőket kérdezték meg, mi az amin javítani szeretnének, mivel elégedetlenek, majd a közszolgáltatók képviselői vitatták meg, hogyan tudnák kielégíteni az igényeket. Mára elvárják az emberek a pénzükért a minőségi szolgáltatást minden területen. A “Szolgáltató Város Szolgáltató Szolnok” projekten belül több fejlesztést, változást hajtottak végre a városban.

Első alkalommal rendeztek a témával kapcsolatban rendhagyó lakossági fórumot a Széchenyi-városrészben, a Zöldházban. Azt gondolom a terembe lépve, mindenki meglepődött, hiszen a hosszú asztal mellett huszonnégyen ültek, a város különböző szolgáltató cégeit, intézményeit képviselve. Többek közt iskolák, óvodák, bölcsődék, a helyi közlekedés, a vasút, a víz- és csatorna, a távhőszolgáltatás, a könyvtár, az önkormányzat munkatársai, de jelen volt a városrész három önkormányzati képviselője, Dr. Kormosné Szombati Márta, Rehó János és Tasnádi Zoltán.

A fórumon résztvevőket Szalay Ferenc polgármester köszöntötte, majd a “Szolgáltató Város Szolgáltató Szolnok” projekt kidolgozója, a Homo Reqius Tanácsadó Iroda ügyvezetője Hegedűs Márta rövid ismertetője után következtek az itt élők kérdései.

A felvetések, problémák már nem voltak különlegesek, hiszen szinte valamennyi elhangzott az eddigi lakossági fórumokon. A különbség az volt, hogy itt azonnali választ kaphattak a kérdezők a jelen lévő szolgáltatások képviselőitől. Szó esett a szemétszállításról, a szelektív hulladékgyűjtésről, a rongálásokról, a játszóterek, parkok tisztaságáról. A sokat emlegetett Karczag László utcai kisbolt is szóba került, és ismételten kérték a rendőrség sűrűbb ellenőrzését.

Mikor lesz a vasútállomás akadálymentes, mikor épül tanuszoda a városrészben, sok helyen a csapadékvíz-elvezetés okoz gondot – záporoztak a kérdések, problémák.

Több válaszadótól elhangzott:  Ami nekünk épül, kiszolgál bennünket, arra vigyázzunk. És igenis szóljunk rá a rongálókra, a szemetelőkre vagy azonnal hívjuk a 112-es telefonszámot.

Konkrét választ a tanuszodával kapcsolatban Fejér Andor alpolgármester adott: Tanuszodánk nem lesz egyhamar, mert saját forrás nincs rá, megyeszékhely nem, csak kistérség pályázhat ilyen jellegű fejlesztésre.  A MÁV-START Zrt. telepvezetője válaszában elmondta, csak az első vágányt tudják biztonságosan használni a mozgáskorlátozottak, de ha időben szólnak, akkor tudnak segíteni, akár egy főnek, akár csoportoknak is. Panasz érkezett az QR rendszer működésével kapcsolatban, itt a MÁV képviselője türelmet kér, a kollégák most tanulják az új rendszert.

Több pozitív hozzászólás is érkezett, hiszen szépül, fejlődik a városrész. Jó az autóbusz közlekedésünk, de nem öröm, amikor kisbusz érkezik és az sem, ha alacsonypadlós autóbusz van a menetrendben, azt várják a kismamák a babakocsival, illetve a mozgássérültek, és nem az érkezik.

Sokan ápolják a négy, illetve a tízemeletes házak előtti kerteket, de hogyan lehetne kötelezni a boltokat, vállalkozásokat, többek között elhangzott a posta neve is, hogy tegyék szebbé, tisztává környezetüket?

Mindenki kell ahhoz hogy eredményt érjünk el, és ha nincs igény a szépre, akkor az önkormányzat hiába kéri levélben ezeket a cégeket, vállalkozásokat. Már több ilyen felszólítás kiment, de az is kultúra kérdése – tette hozzá az alpolgármester.

Többen örömmel vették tudomásul, hogy az első jelzőlámpás gyalogátkelő június 30-ig elkészül a Széchenyi körúton, melyet a jövőben még három követ.

Ismét szóba került a kutyások a játszótéren téma. Erre a városi rendőrkapitányság jelen lévő illetékesei elmondták, hogy a jövőben szankcióra kerül sor, ha valaki beviszi a játszótérre az ebet. A kutyapiszok összeszedése ismét csak kultúra, intelligencia kérdése, de többen szóvá tették a kandeláberek, világítótestek rongálását is. Egy fontos dologra hívta fel a figyelmet az őrnagy, a lépcsőházak kapukódjait biztonságunk érdekében érdemes félévente lecserélni.

Deák László, a gimnázium igazgatója elmondta, hogy ritkán fordul elő kisebb rongálás az iskolában, de azt azonnal kezelik, a gyerekek vállalják is, ha valami kárt okoztak. Fontos a gyerekek szemléletváltása, a nevelés, az odafigyelés.  Minderre nagy figyelmet fordítanak az iskolában, de már az óvodákban is. 

A jelenlévők írásban is tehettek fel kérdéseket, melyeket megválaszolnak az illetékesek.