Kezdőlap Szolnok A város gazdasági alapja erős

A város gazdasági alapja erős

A végéhez közeledik a Széchenyi-városrész rehabilitációja. A 2013 végén kezdődő uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés az egész lakótelepet érintette. Szalay Ferenc polgármesterrel az 1,4 milliárd forintos beruházásról, valamint az önkormányzati választás óta eltelt időszakról beszélgettünk.

– Felgyorsult a kivitelezés az utóbbi hetekben. Hogyan látja a Széchenyin zajló felújításokat?

– Sokat szépült a környezet, persze akad még teendő. Külön szeretném kiemelni, hogy mennyire segítőkészek és türelmesek voltak az aszfaltozás ideje alatt az itt élők, ezzel segítve a kivitelező munkáját. A hurokutak aszfaltozása befejeződött, ahogyan a járdákkal is elkészültek a szakemberek. A Zöldház és a Széchenyi körúti iskola előtti tereken dolgoznak még, néhány héten belül mindennel végeznek.

– A beruházás alatt kaptak észrevételeket arról, hogy mire lett volna még szükség, mit kellett volna megcsinálni?

– Egy városrészi rehabilitációnál szinte természetes ez. Én annak örülök, hogy döntő többségében valóban jogos és jó észrevételeket kaptunk, s amin tudtunk, azon változtattunk. Ám vannak dolgok, amikre ez a pályázat nem nyújtott lehetőséget, ilyen a parkolók számának jelentősebb bővítése vagy valamennyi utca újraburkolása. Ez a beruházás így is jelentős lépés, sokat változtat pozitívan a városrész arculatán. Ne feledjük, felújítottuk a Széchenyi Gimnázium homlokzatát, teljes egészében a Zöldházat, két új közösségi teret hozunk létre, valamint sok parkoló vált komfortosabbá, kényelmesebbé.

– Ez a beruházás még az előző önkormányzati ciklusban kezdődött. Az új testülettől mit vár, mik az elmúlt nyolc hónap tapasztalatai?

– Mivel nagyon sok munka vár a testületre, ezért túl sok időnk nem volt foglalkozni az átállással. A tapasztalataim azért elég vegyesek, sajnos akad olyan képviselő, aki folyamatosan azt keresi, mivel szíthatna feszültséget.  De ezen keseregni nincs időnk, mivel rengeteget dolgozunk azon a fejlesztési terven, mely a 2020-ig terjedő uniós költségvetési ciklusban több mint 15 milliárd forintnyi forrás lehetőségét rejti magában.

– Ez a terv mit állít a középpontba?

– Nagyon sokrétű programról van szó, mely intézmények felújításától, a város további építésén túl az ipari övezetek fejlesztését is magában hordozza. Ez utóbbit illetően joggal építhetünk eddigi eredményeinkre, hiszen az ipari parkunk kiválóan működik, már több mint 2600-an dolgoznak ott, az Eagle Ottawa fejlesztéseivel ez a szám gyorsan nőni fog előbb ötszázzal, majd később további ötszázzal. Szolnok gazdaságának alapjai erősek, ezt igazolja az a tény is, hogy az iparűzési adóból származó bevételünk négyszáz millió forinttal haladta meg a tervezettet.

– Jelenleg két nagyobb, kifejezetten turisztikai célú beruházás is zajlik a városban. Hogyan áll a Sörárium és a Reptár építése?

– Az interaktív sörmúzeumunk várhatóan őszre teljesen elkészül. Ez egy gasztronómiai különlegesség, mely igazából a Reptár mellett nyeri el igazi értelmét. Az új repülőmúzeum ugyanis kifejezetten nagy közönséget céloz meg, ilyen nem csupán Magyarországon, de még a környező országokban sincs. A különleges szimulátorokkal, eszközökkel, a sajátos kiállítási környezettel akár százezer látogatóra is számíthatunk egy évben. Közülük nagyon sokan minden bizonnyal többet is szeretnének látni városunkból, így a Sörárium helyi főzésű sörei is sokakhoz jutnak majd el.

 

szf foci

A Tiszaligeti Stadion felújítása  ütemterv szerint halad, várhatóan november 15-re elkészül. A beruházás magában foglalja az öltözők, a lelátó, a fűtött talajú pálya,az új klubház megépítését, illetve a beléptető rendszer kialakítását. A létesítmény, mintegy 2 milliárd forintnyi társasági adóból és 400 millió forint állami támogatásból valósul meg. A lelátókon 3750-en szurkolhatnak. A bejáráson részt vett Szalay Ferenc polgármester és Földi Sándor, a Szolnoki MÁV FC ügyvezetője.