Kezdőlap Szolnok A város üzemeltetéséért felel

A város üzemeltetéséért felel

A város üzemeltetésért és annak fejlesztéséért felelős alpolgármester Fejér Andor, évekkel ezelőtt a megyei közgyűlés elnöke, majd a szolnoki járási hivatal vezetője volt. Azt mondja, Szolnok fejlődik tovább, de ami nagyon fontos, hogy tartsák az elért eredményeket, és mindannyian vigyázzunk az értékeinkre. Felháborítja a rongálás, és bízik abban, hogy a térfigyelő kamerák megteszik hatásukat, mert az nem jó, ha folyamatos karbantartást kell végezni a rongálók után.

Fejérbenn

2015-ben folytatódnak a fejlesztések, a várost üzemeltetni, működtetni kell. Mennyire ismeri Szolnokot, és az itt élők mennyire ismerik már Önt?- kérdeztem az új alpolgármestertől.

Ezt nem tudom lemérni, hogy mennyire ismernek, de egyre többen jönnek oda hozzám. Szolnokon élek több mint tíz éve, és ahhoz, hogy valaki jól ismerje lakóhelyét, dolgozzon érte, benne kell hogy éljen. Másképpen látok dolgokat, több hibát észreveszek, amelyek mellett régen könnyebben elmentem. Az elmúlt évekhez képest más jellegű munkát kell végeznem, én vagyok a felelős a város üzemeltetéséért, a hétköznapi életért. Sok a napi feladat.

Elkezdődött a 2014-2020-as európai uniós ciklus, új feladatok várnak a városvezetőkre. Melyek a legfontosabbak?

Először is a folyamatban lévő beruházásokat kell befejezni, de vannak, amelyek most állnak a téli időjárás miatt. Ebben az évben befejeződik a turizmus szempontjából is két fontos fejlesztés, a városháza alatti sörárium és a repülő múzeum, de nagyon fontos feladat az energiatakarékos közvilágítás megvalósítása. Ebben a hétéves uniós ciklusban 14,3 milliárd forintos kerettel rendelkezik a város, ennyit hívhatunk le. A megvalósulandó projektlistában szerepel a Mester úti laktanya feltárása, teljes rehabilitációja, ugyanez a feladat a Rékasi úti laktanya területével. A Tüdőkórház épülete megérett a lebontásra, a terület nagyobbik része, az őspark megmarad, karbantartása folyamatos. A területek közművesítése után kezdődhet a fejlesztés, a lehetőség adott lesz a vállalkozások előtt. Az ipari park megközelíthetőségén szeretnénk javítani, és mivel több vállalkozás ide már nem fér, így 300 hektárral bővítjük a lehetőséget, de a jövő feladatai között említhetem még a “Gólyánál”, a víztorony rekonstrukcióját is. Reméljük a vállalkozások a jövőben is élnek a lehetőséggel, így tovább bővül a munkahelyek száma.

 A turizmusfejlesztésre van “fejérandori” ötlete?

Vannak elképzeléseim, de a fentebb említett beruházások, a sörárium, a múzeum is már vonzóbbá teszik a várost. Itt az új Tisza-part, a gyaloghíd, ezeket népszerűsíteni kell, javítani kell a városmarketingen, hogy turisztikai desztinációvá váljon a város. Egyre népszerűbbek a rendezvényeink, és nagy öröm, hogy nem csak a szolnokiak látogatják, hanem a megyén kívülről is kíváncsiak ránk.  Egyre többen fedezik fel Szolnokot, bizonyítja ezt, hogy a 2014-es vendégéjszakák száma húsz százalékkal nagyobb volt az előző évinél, ezt fenn kell tudni tartani, illetve javítani rajta, de a szálláshelyek kihasználtsága még nem érte el azt a szintet, hogy látványos szálláshelyfejlesztés történjen a városban.

Szolnok fejlődik – fejezi be Fejér Andor a beszélgetést -, de a legfontosabb, hogy az elért eredményeket megtartsuk, értékeinket megőrizzük, hogy azt meg tudjuk mutatni az ideérkezőknek.