Kezdőlap Szolnok Amikor egy kakaóscsiga is bajt okozhat

Amikor egy kakaóscsiga is bajt okozhat

Lisztérzékenységi teszt ma már a gyógyszertárakban is kapható

 Nevezhetjük a Pusztai házaspár munkáját sikertörténetnek, de nevezhetjük szolnoki sikernek is. Több mint tíz éve járják az országot a lisztérzékenységi teszttel. Pusztai Jánosné egészségfejlesztési szakember beszél a nemrég befejeződött szolnoki Csipkerózsika programról, de visszatekintünk az előzményekre is.

– Hogyan kezdődött ez a történet?

– A családunk 24 éve érintett a lisztérzékenységben, azaz a cöliákiában, akkor kezdtünk el mélyebben foglalkozni a témával. Alakítottunk egy egyesületet is, amit 20 évig vezettünk, és nagyon sok hasonló problémával küzdő család keresett meg bennünket. A Biocard lisztérzékenységi teszt 12 éve van forgalomban. Egy magyar docens Finnországban vett részt ennek kifejlesztésében, és az ő kezdeményezésére teszteltük a programot. Ennek hatékonyságáról a nemzetközi szaklapok is írtak. A mai napig mi hozzuk be Finnországból és forgalmazzuk itthon a gyógyszertári nagykereskedéseknek.

– Nemrég fejeződött be egy szűrőprogram 13 szolnoki óvodában, de először beszéljünk az első szűrések eredményeiről.

– Az Európában egyedülálló programot Magyarországon először 2005-ben Jász-Nagykun-Szolnok megyében végeztük el 2646 hatéves gyermeknél és 43 gyermek eredménye lett pozitív.

Tavaly összesítettük a tízéves adatainkat. Eddig több mint tízezer gyermek szűrése történt meg, pontosan 10178, és 137 főnél találtunk pozitív eredményt.

Konkrétan Szolnokon 2009-ben, 2013-ban és 2017-ben történt szűrővizsgálat. Az első alkalommal az önkormányzat támogatásával, a másodszorra a szolnoki Lisztérzékenyek Egyesülete segített abban, hogy ingyenes legyen a projekt. Ebben az évben  kedvezményesen tudtuk megvalósítani, a szülők fizették magát a szűrést. Sokan kerestek bennünket és kérték gyermekük szűrését, ezért fordultunk a Szolnok Városi Óvodák vezetőjéhez, aki támogatott bennünket.

– Ez fejeződött most be, a Csipkerózsika néven szereplő program.

– Igen, egy csepp vér elég hozzá, ujjbegyszúrással végezzük, ezért is a neve Csipkerózsika. A vérben lévő ellenanyagot megvizsgáljuk, pár perc elteltével meg is van az eredmény. 13 óvoda jelentkezett és 187 gyermek szűrése történt meg, 2 pozitív eredményt találtunk.

– Mit jelent a tízéves adat, és mit takar az utóbbi két pozitív eredmény?

– Országos szinten szakmailag az előfordulási gyakoriság 1:100-hoz. A mi adataink nagyobb előfordulási gyakoriságot mutatnak, de ez területenként változó lehet.

– Beszéljünk magáról a lisztérzékenységről. Mire figyeljen a szülő, hogyan alakul ki, kiket érint?

– Azt, hogy mihez lehet kötni, azt még senki nem tudja. Az biztos, hogy csak a genetikailag érintetteknél alakul ki. Az emberek 30 százalékában megtalálható ez a génhiba, de lisztérzékeny közülük csak 1-2 ember lesz.

Változtattak a csecsemők táplálkozási szokásán. Régen azt mondták, hogy 4-6 hónapos korban az anyatej védelme mellett naponta egy kanál lisztet vagy lisztes dolgot adjanak a babának. 5 év után az eredmények alapján megállapították, hogy ez nem indokolt. Most változtattak a táplálkozási ajánláson, azt mondják 6-7 hónapos kor az ideális, amikor célszerű bevezetni a lisztet a csecsemők étrendjébe, de információm szerint hivatalos ajánlás a szakmától nem jött ezzel kapcsolatban.

Az biztos, hogy az nem jó, ha minél később kap lisztet a kisbaba, mert akkor még később jönnek elő a tünetek. Több tünet is előfordulhat egy babánál, csökken a súlya, nincs étvágya, puffadt a hasa, vagy hasmenése van, fáradékony. A szülő el is viszi orvoshoz, de sok esetben nem gondolnak arra, hogy a háttérben lisztérzékenység van. Kezelik a gyermeket, jobban lesz, de a tünetek újból előjönnek.

A szűrővizsgálat célja a panasz és tünetmentes gyerekek vizsgálata, célcsoport a 6 éves korosztály. Ebben a korban, normál étkezés mellett olyan ellenanyagszint termelődik a szervezetében, hogy a teszttel már megbízhatóan kimutatható a cöliákia.

– Lehet kérni családszűrést, ahol esetleg már előfordult a családban hasonló autoimmun betegség vagy gyanús jeleket fedez fel az anyuka.

– A hajlamot genetikai vizsgálattal tudják megállapítani, ezért ma még fizetni kell. Fontos tudni, ha megvan a hajlam és normál étkezés mellett 6 évesen vagy későbbi életkorban negatív a teszt, akkor nem valószínű, hogy kialakul a lisztérzékenység, de panasz esetén mindenképp szükséges az ellenőrzés.

Sokszor halljuk, hogy felnőtt korában vált valaki lisztérzékennyé. Ebben az az igazság, hogy csak akkor derítették ki. A felnőtt egyéb panaszai súlyosabbá váltak és ekkor már a cöliákia miatt olyan mértékű ellenanyag volt  vérben, ami károsította valamelyik szervét, amivel éppen orvoshoz kellett fordulni. Előfordul, hogy évek telnek el így, az ember küszködik a betegségével, ami nem javul és csak ekkor merül fel, hogy végezzenek egy lisztérzékeny szűrést. Az örökletesség módja nem tisztázott, de gyakoribb azokban a családokban, ahol már valaki cöliákiás.

– Ma már járják az országot, több településen van érvényes szerződésük az önkormányzatokkal. Gondolom magával a szűrésekkel nem ér véget a munka

– Ez valóban így van. Mi vagyunk az egyetlenek az országban, akik kimennek a helyszínre, ezt le kell szervezni, időpontot egyeztetni, a szülői beleegyezést begyűjteni, majd az eredményeket összesítjük, kielemezzük, az érintetteknél pedig van egy elbeszélgetés, egyfajta tanácsadás.

 

A két szakember tervezi, hogy ősszel is végeznek a megyeszékhelyen egy szűrőprogramot. Azon is dolgoznak, hogy a lisztérzékenység, ez az autoimmun betegség, amit ne is nevezzünk betegségnek, hanem inkább állapotnak, egyre jobban a figyelem középpontjába kerüljön és már korán kiderüljön a diagnózis, és el lehessen kezdeni a gluténmentes diétát. Ugyanis annak pontos betartása tünetmentességet eredményez. Az is fontos az érintetteknek, hogy ma már nagyon sok üzletben kapható gluténmentes termék és vannak éttermek, ahol egy lisztérzékeny is nyugodtan ebédelhet.