Kezdőlap Szolnok “Az a jó, ha több szállal kötődünk a közönséghez!”

“Az a jó, ha több szállal kötődünk a közönséghez!”

2015-ben  az Ezüst Pelikán-díjat Demeter István, a Tisza Mozi Kft. ügyvezetője vehette át. A mozi 1955. március 4-én nyílt meg, korábban a zsidó hitközség háza volt. Demeter István és csapata 1990. január elsejétől működteti, hol kevésbé sikeresen, hol sikerrel, de mindig teljes odaadással, lelkesedéssel. Tette és teszi ezt a kultúrát szerető szolnokiakért.

demeterifoto

A Szolnokon élők tudják, hogy az elmúlt huszonöt évben voltak hullámvölgyek a mozi életében, de az Ezüst Pelikán díj arról tanúskodik, hogy ez egy sikertörténet.

 – Nem tagadom, voltak nehéz és nehezebb időszakok. A Tisza Mozi Kft. 1990-től működik, azóta több átalakítás történt. Először béreltük, majd 1996-ban megvettük az épületet, amely igen rossz állapotban volt. Az élet úgy hozta, hogy szépen, lassan családi vállalkozássá alakultunk. Volt amikor rövidebb időre be is kellett zárni, de sikerült a nehézségeken átlendülni, elsősorban a közönség ragaszkodása bátorított bennünket. Most elmondhatom, hogy jó időszakunk van, de ezt megelőzte a digitális felújítás. Az épület mai formáját 2005-ben alakítottuk ki. A cél az volt, hogy a közönséget a legjobban kiszolgáljuk. 3 termes művész mozi vagyunk, van egy kis kávéházunk kiállítóhellyel, és nyáron kedvelt a mozi előtti terasz.

Az elmúlt 25 évben sokan megfordultak a ház falai között. Hogyan sikerült a törzsközönséget kialakítani?

 – A filmklubunk több mint 20 éves, vannak visszajárók, van, akinek a gyermeke jár már ide. Örömmel mondom, hogy van egy réteg, aki ragaszkodik ahhoz, ami itt történik.

Mennyire fogékonyak a fiatalok a kultúrára?

 – Azt látom, hogy az elmúlt évek alatt nagyon sok minden történt. A filmklubba ma már idősebbek járnak, de van egy sikeres ifjúsági filmklubunk. Talán a fiatalok leterheltebbek és egy hétköznap este nem biztos, hogy egy tizenéves a moziba kívánkozik. Népszerű már ötödik éve a filmes táborunk, vannak koncertek, felolvasóestek, kiállítások, könyvbemutatók, közönségtalálkozók.  Mondhatom, hogy ez egy multikulturális tér, ahol sokféle esemény történik, színes a kínálatunk. Az a jó, ha több szállal kötődünk a közönséghez. Büszkék vagyunk arra, hogy még esküvői fotózásra is bekopognak a párok, itt ismerkedtek meg, vagy sok emlék köti őket ide.

Az Ezüst Pelikán díj az elmúlt 25 évről szól, arról, hogy Demeter István mi mindent tett a városért, a kultúráért, de szól a nemzetközi képzőművészeti és tudományos ismeretterjesztő fesztiválok színvonalas szervezéséről, arról, hogy itt él, értéket teremtett a városban. De milyennek látja Szolnok kulturális életét?

– Az elmúlt 25 év ideköt, erről kell, hogy szóljon a díj, azt gondolom. A megyeszékhelyet, ha más hasonló nagyságrendű városokkal hasonlítom, sokkal gazdagabbnak, pezsgőbbnek látom. Ezt azért is jelenthetem ki, mert figyelem más városok történéseit. Itt komoly művészeti élet van, jelen a komolyzene, itt a művésztelep, a színház. Bármelyik kulturális szeletét is nézzük a városnak, rendkívül gazdag képet mutat és öröm számunkra, hogy beletartozik a TISZApART Mozi is.