Kezdőlap Széchenyi Az elmúlt uniós ciklusban 53 milliárd érkezett Szolnokra

Az elmúlt uniós ciklusban 53 milliárd érkezett Szolnokra

Uniós parlamenti választás előtt áll Magyarország. Május 25-én hazánk polgárai az európai választókhoz hasonlóan arról dönthetnek, hogy mely pártok delegálhassanak képviselőket Brüsszelbe. Szalay Ferenccel, Szolnok polgármesterével a választás jelentőségéről beszélgettünk.

DSC_1840-netre

 

– Az utóbbi években a hazai közvélemény lényegesen többet foglalkozott az uniós politikával, mint korábban. Mi lehet ennek az oka?

– Ez egy természetes folyamat. Az unió nem tőlünk távoli, érinthetetlen szervezet, hanem mindannyiunk sorsát befolyásolni tudó közösség. Ráadásul mostanában megtapasztalhattuk az Európai Uniónak egy olyan oldalát, mely sokaknak nem szimpatikus. Emiatt érthetően többet is beszélünk róla, mint korábban.

– Ez a bizonyos másik oldal nem tántorít el sokakat a közös Európa gondolatától?

– Az Európai Unió nagyszerű dolog, hazánk rendkívül sokat köszönhet neki. Azonban azt is látnunk kell, hogy ebben a közösségben is a politikai vonalak mentén születnek a döntések, s bizony egyáltalán nem mindegy, miként érvényesíti az érdekeit egy adott állam. Magyarország a belépésétől, 2004-től egészen 2010-ig, csak csendes szemlélője volt a folyamatoknak, ami a Fidesz-kormány felállását követően változott meg. Azóta ugyanúgy kiállunk érdekeinkért, mint bármelyik másik tagállam, ezért aztán több a konfliktusunk is.

– Ennyire szokatlan a magyar kormány fellépése?

– Önmagában nem. Mint említettem, az Európai Parlamentben is a politikai erőviszonyok határoznak meg sok mindent, mint nálunk. Jelenleg az EP-nek szocialista elnöke van, amit a hazai szocialisták igyekeztek kihasználni, s folyamatosan negatív színben tüntették fel Brüsszelben a hazai folyamatokat. Ez a részükről nem más, mint tiszta politikai játszma, melyhez európai segítséget vártak. A céljukat nem érték el, de hazánknak sokat ártottak. Pontosan ezért is fontos a május 25-i választás! Olyan képviselőket kell küldenünk az EP-be, akik a nemzet és az ország érdekeit tartják fontosnak, nem pedig pártjuk politikai hatalmi céljait.

– Mit hozott az uniós csatlakozás Szolnoknak?

– Azt gondolom ez a legfontosabb kérdés. Mert a viták közepette is látnunk kell, hogy az uniós tagság rendkívül sokat segített hazánknak a felzárkózásban. Szolnokra 53 milliárd forintnyi forrás érkezett ebben az uniós költségvetési ciklusban, ami hatalmas összeg. Ennek a pénznek több mint a fele a vállalkozókhoz jutott, tehát városunk gazdasági életét segítette. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően 1200 új munkahelyet teremthettünk Szolnokon és környékén, ami ugyancsak rendkívül fontos eredmény.

– Az elmúlt években több fejlesztés történt a városban, megváltozott a városkép, de a városrészekbe is jutott forrás. Megújult Szolnok.

– Felsorolni is nehéz, mennyi minden változott, épült városunkban. Az uniós források szolgáltak ennek biztosítékául, persze a szükséges önerőt mi biztosítottuk, s szintén szükség volt a megfelelően kidolgozott pályázatokra, tervekre is. Újjáépült a Kossuth tér, a ligeti sportpályák, lett gyaloghidunk, hamarosan kész az új belvárosi gát és sétány, fejlesztettük az ipari parkot, felújítottunk több iskolát. Elkezdődött a Széchenyi városrészben egy másfél milliárdos beruházás út- és parképítéssel, felújításokkal, épül a kerékpárút-hálózat, biztonsági kamerákat telepítettünk és telepítünk. De joggal lehetünk büszkék a Hetényi Géza kórház építkezéseire, vagy éppen az M4-es autópálya megkezdett beruházására. Aztán épült uniós forrásokból óvoda, gyártócsarnokok, segíthettük számos munkahely megtartását, illetve teremtését, tehát igazán eredményesnek mondhatjuk ebből a szempontból az uniós tagságunkat.

– Mindenki a következő uniós ciklusra készül, amely a 2014-2020-as időszakot öleli fel. Már elkezdődtek a tervezések, előkészületek. Mit hozhatnak ezek az évek Magyarországnak?

– Azt gondolom, hazánk jelentősen megerősítette pozícióját az elmúlt négy esztendőben. Megtanultuk, hogyan lehet és kell érvényesítenünk érdekeinket, hatékonyan tudjuk képviselni a magyarokat az egységes Európában. Márpedig hazánk érdekei azt kívánják, hogy olyan képviselőket küldjünk Brüsszelbe, akik nem a Magyarország elleni lázításban járnak élen, akik nem járatják le az országot hazug állításokkal, hanem akik a valódi fejlődésben érdekeltek. Ezek az emberek pedig a Fidesz-KDNP listáján találhatók meg!

(PE)