Kezdőlap Széchenyi Az emberekkel közösen lehet eredményeket elérni

Az emberekkel közösen lehet eredményeket elérni

 

Mozgalmas esztendőt zártunk és hasonló időszak áll előttünk. Parlamenti és önkormányzati, valamint Európa parlamenti választások jelentik a közélet főbb eseményeit, míg a városban számos beruházás kezdődik vagy éppen ér véget. Szalay Ferenccel, városunk polgármesterével, parlamenti képviselőjével beszélgettünk.

– Szolnokon megszokhattuk, hogy eseménydúsan telnek az évek. Nem volt ez másként 2013-ban sem.

– Valóban nem panaszkodhatunk, volt feladatunk bőven, de ennek legjobban a szolnokiak örülhetnek, hiszen tovább épült városunk. Ennek így kell működnie, hiszen az emberek ezt várják az önkormányzattól.

– Mintha a mögöttünk hagyott esztendőben a gazdasági élet is felzárkózott volna a városi fejlesztések mögé.

– Amikor iskolák felújításáról, a várost védő gát megerősítéséről, vagy éppen az új tiszaligeti uszoda megépítéséről beszélünk, akkor abban elsősorban az állam, az önkormányzat szerepe dominál. Viszont 2013-ban valóban jelentős előrelépést ért el a helyi gazdaság. Szinte nem volt olyan hónap, amikor ne adhattunk volna át egy felújított üzemcsarnokot, egy kibővített üzemet, egy új gyáregységet. A cégek lehetőséget kaptak a fejlesztésekre, s ezzel egyre többen élnek is. Természetesen akadnak kiemelkedő beruházások, mint a Stadler vonatgyár bővítése, vagy az Eagle Ottawa új beruházása, melyek több száz új munkahelyet hoztak, illetve hoznak Szolnoknak. Számomra kiemelten fontos, hogy azok, akik gazdasági szempontok szerint fejlesztenek városunkban, látnak bennünk fantáziát, s erősítik gazdaságunkat.

– A Széchenyi-városrész számára is sikeres fejlesztést hozott 2013.

– Az 1,4 milliárd forintos beruházás során valamennyi hurokutat felújítunk, ahol a terület engedi, növeljük a parkolók befogadóképességét, elkezdődött a Széchenyi Gimnázium és a Zöld Ház felújítása, szebbek lesznek a zöldterületek is. Ez egy jelentős fejlesztés, az építkezés látványos része terveink szerint tavasszal kezdődik.

– A Széchenyit sokáig átmeneti otthonnak tekintették, már egyre többen képzelik el itt hosszabb távon az életüket.

– Ez egy összetett kérdés. A régi házgyári lakótelepek országszerte jobbára pusztulnak, ám Szolnokon, amint volt lehetőségünk, kisebb-nagyobb fejlesztéseket valósítottunk meg. A panelprogram keretében a lakókkal közösen sok házat felújítottunk. Kiválóak az intézmények, a bölcsődétől a gimnáziumig minden megtalálható itt, a jó buszközlekedés kényelmesebbé teszi a mindennapokat. Ez az egyik része a városrész népszerűségének. A másik az a kiszámítható, elfogadható fenntartású otthon megteremtésének lehetősége. A rezsicsökkentés különösen sokat hozott a lakótelepeken, hiszen a távfűtés, az elektromosenergia, valamint a hulladékdíj ára érezhetően olcsóbbá tette itt a megélhetést.

– A rezsicsökkentés a politikai közbeszéd egyik legfontosabb eleme. Ön szerint mennyire határozhatja meg az előttünk álló választási kampányt ez a kérdés?

– Az elmúlt közel négy esztendős kormányzati ciklus egyik legfontosabb üzenete az emberek felé, hogy csak velük, közösen tudunk eredményeket elérni, ám ezt nem tehetjük úgy, hogy közben minden terhet a vállukra pakolunk. Ennek szellemében született a családi adókedvezmény is, mely sok pénzt hagyott a családoknál. A rezsicsökkentés annak a méltatlan helyzetnek vetett véget, mely miatt nálunk volt a bérekhez viszonyítva az egyik legdrágább az unióban a lakások fenntartása. Persze ez szokatlan hozzáállás, hiszen emberemlékezet óta nem volt ilyen ebben az országban. Mi nem azt az utat választottuk, mint a gazdasági válság által sújtott Olaszország, Portugália, Spanyolország, Görögország, Románia, ahol csökkentek a fizetések, a nyugdíjak, hatalmas elbocsátások voltak. Számomra az a döbbenetes, hogy a baloldali ellenzék képes volt szembemenni ezzel.

– Három választás vár ránk idén. Mennyire határozza ez meg az ország és a város életét?

– Azok a pozitív folyamatok, melyek az elmúlt évek kormányzati munkájának köszönhetően elindultak, reményeim szerint hosszú távúak. A 2010-ben a csődközelben átvett ország mára talpra áll, a gazdaság fejlődik, történelmi mélységben van az infláció, ami a bérek, nyugdíjak értékét emeli, egyre többen dolgoznak hazánkban. A választás tétje számomra az, hogy megőrizzük-e az értékeinket, vagy ismét engedjük ugyanazokat hatalomhoz jutni, akik a végletekig kimerítették a nemzetgazdaságot.

 

Újra lesz cukorgyár Szolnokon?

A Szolnoki Cukorgyárat 2007-ben zárták le, majd bontották le. Szalay Ferenc szerint vétek volt lemondani róla, ám most látszik esély arra, hogy újra legyen cukorgyártás a városban.

– Felfoghatatlan, hogy arról az értékről, melyet két világháború, de még a kommunizmus sem tudott elsöpörni, a Medgyessy és a Gyurcsány-kormány a többi hazai gyárral együtt lemondott – mondta Szalay Ferenc. – Örömmel mondhatom, hogy a napokban egyeztetéseket folytattam Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkárral a gyár újbóli megépítését illetően. Államtitkár úr biztosított a kormányzat támogatásáról, így gőzerővel haladhatunk az egyeztetéseket illetően. A következő hetek feladata a termelők megkeresése lesz, közösen kell feltérképeznünk a termőterületeket, s szakmailag is előkészíteni a remélhetőleg minél hamarabb megvalósuló beruházást. Kiemelt feladatként tekintek a cukorgyár újbóli megnyitására, mindent megteszek azért, hogy a földdel egyenlővé tett üzem ismét termeljen.

(pe)