Kezdőlap Széchenyi Az év vállalkozója a Széchenyiről

Az év vállalkozója a Széchenyiről

A Juvenal Kft. ügyvezető igazgatója, Hangácsi Sándor az “Év Vállalkozója” díját vehette át Budapesten, a Művészetek Palotájában Lázár Jánostól, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől.

Mi a sikeres vállalkozás titka? Hány év kitartó munkájával lehet elérni, hogy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöksége döntése alapján valaki az év vállalkozója legyen? Erről a szolnoki születésű Hangácsi Sándor, a Széchenyi-városrészben lévő szalon tulajdonosa a következőket mondta.

hangácsiwebfoto

– Három fontos dolgot emelnék ki. A kitartást, a kellő szerénységet és a munkatársaimat. Büszke vagyok arra, hogy az elmúlt években nincs fluktuáció, van olyan kolléga, aki több mint 10 éve itt dolgozik. Amikor valaki bejön a szalonba, akkor nem velem, hanem velük találkozik, és az első benyomás nagyon fontos. Talán a siker titka még az, hogy megalakulásunk óta változatlan tulajdonosi szerkezettel, családi vállalkozásként működünk.

Ki kell emelnem, hogy ez a díj  az elmúlt 23 év teljesítményét fogja át. Az első időszakban egy működő gazdaságban, egy fellendülő piaci körülmények között könnyebb volt megfelelni. Viszont amikor jön egy nehéz időszak, akkor derül ki, mennyire stabil egy vállalkozás, fenn tud-e maradni.

A Juvenal Kft. fennmaradt, hiszen 23 éve van a piacon.

 – Minket is megtépázott a válság, de már érezhető a kilábalás, hiszen tavaly már több autót sikerült értékesítenünk. Lehet érezni enyhe növekedést, bár még mindig a céges vásárlás a döntő, és hiányzik a magánvásárló.

A sikeres vállalkozáshoz, a tartós fennmaradáshoz hozzátartozik az is, hogy amikor jól megy az üzlet, akkor is átgondoltan és óvatosan kell fejleszteni. Egy vállalkozásnak kell hogy legyen tartaléka, hiszen gondolnia kell a nehezebb időszakra is. Az elmúlt éveket azok vészelték át, akik nem élték fel a megtermelt javakat.

Milyen gondolatok mentén indult annak idején a Juvenal?

 – Már a főiskola elvégzése után egyéni vállalkozó lettem, ide az autók szeretete hozott. Elindult Magyarországon az autópiac, akkor pályáztunk meg több márkát. Ekkor 1993-at írtunk, először a Volkswagen, az Audi, majd a SEAT és a Skoda következett.

A cég folyamatosan fejlődött és szépült, ezt azok is érzékelik, akik csak kívülről látják a Széchenyi-városrészben a létesítményeket.

– Mi, a nehéz időszakban is fejlesztettünk, amit az anyavállalat meg is követel tőlünk. Megújul kívül-belül a Skoda, illetve 2016-ban a Volkswagen szalon, de nem marad ki az Audi szalonunk sem, és új szervizzel várjuk az autótulajdonosokat.

Az a tapasztalatom, hogy nem állhatunk le a fejlesztésekkel. Az a tanácsom a fiatal vállalkozóknak is, hogy mindig legyenek céljaik, terveik, mert ha megmaradnak egy bizonyos szinten, akkor az a cégük rovására megy.

(Kővári Anna)

A Juvenal Kft. 1994-ben nyitotta meg a VW és Audi szalonját a Széchenyi körúton, 5 fővel. A következő évben elnyerték a SEAT márka képviseletét. 2000-ben jött létre az autóértékesítési és szerviz komplexum, 11.000 nm-es telephellyel, 50 fővel. 2003-ban a cég megkezdte a Skoda márka szolnoki képviseletét. 2006-tól  használtautó partnere a Das Weltautó. 2014-től, egy nagyobb szervizbővítésnek köszönhetően kétszeres kapacitással látják el a már felsorolt márkák hivatalos szervizét.  Statisztikai adatok: 12.000 új gépkocsit, több mint 3000 használt gépkocsit értékesítettek fennállásuk óta. Szervizmeghívás 70 000 gépkocsi. Statisztikai létszám az elmúlt 20 évben 50 fő volt. Átlagos árbevétel: 2,5 milliárd Ft, 2014-ben közel 2,9 milliárd Ft.