Kezdőlap Belföld Az ország gazdasági övezetévé válhat Szolnok

Az ország gazdasági övezetévé válhat Szolnok

 Szolnokon elhelyezték az épülő citromsavgyár alapkövét, letették az időkapszulát. A gyár a China BBCA Group Corporation magyar-kínai közös beruházásban bruttó 53 milliárd forintból épül, a próbaüzemet 2015 végére tervezik, 440 embernek ad munkahelyet és több száz beszállítót foglalkoztat.

Kína budapesti nagykövetségének ügyvivője, Chen Xiaojun tájékoztatójában elmondta, hogy a gyár évente 60 ezer tonna citromsavat állít elő az élelmiszeripar, a gyógyszer- és a vegyipar számára, melyhez több mint 100 ezer tonna kukoricát kell feldolgoznia. A két ország közötti kapcsolat fejlődését jellemzi, hogy tavaly a Kínába irányuló export 28 százalékkal nőtt.

Szalay Ferenc polgármester hangsúlyozta, hogy Szolnok készült a citromsavgyár fogadására, hiszen a főiskolán kínai diákok tanulnak, a gépipari szakközépiskolában a szakma mellett már a nyelvet is oktatják. Tolmácsolta Fazekas Sándor miniszter üzenetét, miszerint nem lesz akadálya az alapanyagnak, lesz elegendő kukorica a feldolgozáshoz. A város első embere örömtelinek nevezte, hogy a citromsavgyár betelepedésével megtelt az ipari park, ezért a kormány támogatását kérték és megkapták egy 300 hektáros bővítéshez. Végezetül hozzátette, hogy Szolnok az ország egyik leghatékonyabb gazdasági övezetévé tud válni a jövőben, melyet komoly összefogással ért el.

„Magyarországnak iparosodni kell, mert ahol gyenge lábakon áll az ipar, az az ország jobban megszenvedi a gazdasági válságot – kezdte beszédét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A fejlesztésekhez szövetségesek kellenek, egy olyan önkormányzat, amely elképzelésekkel, programokkal rendelkezik, mint Szolnok is. Több ezer munkahelyet teremtettek a városban, megtelt az ipari park és ígérem, hogy örömmel támogatjuk a jövőben is a hasonló fejlesztéseket – tette hozzá a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy amikor 2011-ben elindította a kormány a keleti nyitás politikáját, az nem nyugati zárást jelentett, hanem a nyugati piacok megtartását is. Keresték azokat a lehetőségeket, ahol piacot találnak a vállalkozóknak, keresték a befektetőket, és Kínában nyitott kapu fogadta a magyarokat.  Ma ötmilliárd dollár felett jár a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok volumene és ez bővülni fog – jelentette ki Varga Mihály.

A Szolnokon befektető BBCA 70 országban van jelen és a citromsavgyár a magyar-kínai kapcsolatok újabb mérföldköve. Varga Mihály kitért arra, hogy az esemény a hazai vegyipar történetében is örömteli fejlemény, hiszen azt a kormány kiemelt ágazatként kezeli.

Köszönetét fejezte ki az előkészületekért, az együttműködést Li Rong Jie, a China BBCA Group Corporation elnöke, majd Szolnok város polgármestere és a 3,5 milliós lakosú Bangbu város alpolgármestere testvérvárosi megállapodást írt alá, majd ezt követően elhelyezték az időkapszulát.

kapszula