Kezdőlap Vezércikk Összefüggés van a bevándorlás és a terrorizmus között

Összefüggés van a bevándorlás és a terrorizmus között

Fontos lenne, hogy az EU változtasson az eddigi elhibázott bevándorláspolitikáján, és több ember ne haljon meg terrortámadások következtében – mondta Kontrát Károly.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, az Európát sújtó illegális bevándorlásnak számos súlyos következménye van, ezek egészségügyi, szociális, kulturális, gazdasági természetűek, de ennél súlyosabb, hogy állandósult Európában a terrorveszély.

Mióta a tömeges illegális bevándorlás megkezdődött, Európában több mint 300 ember halt meg terrortámadások következtében – húzta alá Kontrát Károly, hozzátéve: ezeket a cselekményeket bevándorló vagy bevándorló hátterű terroristák követték el. Világosan kimondhatjuk, hogy összefüggés van a bevándorlás és a terrorizmus között – jelentette ki.

Leszögezte, a terrorcselekmények az európai kultúra, életmód és ember ellen irányulnak, „a támadások bárhol, bármikor előfordulhatnak”. Több száz terrorista lehet Európában – jegyezte meg, majd emlékeztetett a kormány, illetve az Országgyűlés terrorellenes, a magyar emberek biztonságát szolgáló döntéseire. Mint mondta, július 17-e óta működik a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK).

A terrorveszélyt akkor lehet csökkenteni, illetve kizárni, ha megakadályozzuk az illegális bevándorlást – hangsúlyozta a politikus. Kifejtette, az unió elhibázott bevándorláspolitikájából kiderült, hogy ők csupán mérsékelni akarják a bevándorlást, illetve kényszerbetelepítéssel szétosztani a tagországok között a bevándorlókat. Fontos lenne, hogy az EU változtasson az eddigi elhibázott bevándorláspolitikáján, és több ember ne haljon meg terrortámadások következtében – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet az október 2-án tartandó népszavazásra, amikor minden magyar ember véleményt mondhat a brüsszeli bevándorláspolitikáról, és nemet mondhat a kényszerbetelepítésre. Magyarország betartja a schengeni szabályokat, a genfi egyezményt, a határátkelőhelyeken, illetve a tranzitzónákban lehetőséget jut az országba való legális bejutásra, valamint a menekültügyi kérelem benyújtására – sorolta. Hozzátette: hazánk erején felül vállal részt a menedékkérők ellátásában; megállítja, regisztrálja és „elválasztja” a háborús menekülteket a gazdasági bevándorlóktól”.

A terrorfenyegetettséggel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva elmondta, jelenleg közepes készültségi szint van, a hatóságok és a szolgálatok mindent megtesznek a biztonságért.

Szólt arról is, hogy az augusztus 20-i programok, a tűzijáték kapcsán is elsődleges szempont a rendezvényeken résztvevők biztonsága, ennek érdekében az Operatív Törzs „figyelemmel kíséri az ünnep valamennyi momentumát”.

(fidesz.hu)