Kezdőlap Vezércikk “Brüsszel helyett csak a magyarok dönthetik el, hogy kivel akarnak egy országban...

“Brüsszel helyett csak a magyarok dönthetik el, hogy kivel akarnak egy országban élni.”

Elrendelte az Országgyűlés a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazást, amelyet a kormány kezdeményezett. A parlament 136 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 5 független képviselő nem voksa ellenében döntött a referendum elrendeléséről. A népszavazási kérdés úgy szól: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A most elfogadott országgyűlési határozat arról is rendelkezik, hogy a népszavazás lebonyolítására legfeljebb mintegy 4,9 milliárd forint fordítható. Az indoklás szerint ebből 500 millió forint a korábban a Nemzeti Választási Iroda rendelkezésére bocsátott forrásból biztosítható. A népszavazás szükségességét a kormány azzal indokolta: “Brüsszel helyett csak a magyarok dönthetik el, hogy kivel akarnak egy országban élni.”

Egy nappal a május 25-i határidő előtt valaki felülvizsgálati indítványt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, kérve a kormány betelepítési kvóta elleni népszavazását elrendelő parlamenti határozat megsemmisítését. Az indítványt bárki benyújthatja, de a kérelem nem irányulhat a népszavazási kérdés tartalmát érintő felülvizsgálatra. A testületnek az érdemi döntését június 24-ig kell meghozni, majd 15 nap alatt, július 9-éig kell kitűznie az államfőnek a népszavazást.