Kezdőlap Széchenyi Dobpergés, ágyúdörgés és győzelem a Kossuth téren

Dobpergés, ágyúdörgés és győzelem a Kossuth téren

Március 6-án a 167 évvel ezelőtti győztes csatára emlékezik Szolnok. Érkeznek a gyalogosok, huszárok, tüzérek Lengyelországból, Ausztriából, Csehországból. A hadijáték a város egyik leglátogatottabb szabadtéri programja, a korabeli viseletbe öltözött hagyományőrzők a csata jeleneteit elevenítik fel. Az eseményről tartott sajtótájékoztatót Szalay Ferenc polgármester és Udovecz György, a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadkultúra Alapítvány elnöke.

IMG_4382

A polgármester utalt arra, hogy a nemrég elnyert „Holnap városa” díj szorosan kapcsolódik a hagyományőrzéshez, és az évek óta megrendezésre kerülő hadijáték is ennek a hagyományőrzésnek a része.  A Tisza magas vízállása miatt a Kossuth tér a helyszíne az ütközetnek, ahol 160 gyalogos és tüzér, 12 huszár, 12 ágyúval mutatja be, játssza el a hadieseményt már huszadik éve – ismertette az adatokat Udovecz György.

Koszorúzások március 6-án: 14 órakor a Szabadság téri 1849-es emlékműnél, 14.15-kor a Lengyel légió utcában,  Wysocki Józef tábornok és a lengyel légió hőseinek emlékére állított tábla előtt. 15 órakor hadibemutató a Kossuth téren.

1849. március első napjaiban a császáriak tartották megszállva Szolnokot. A haditerv szerint Vécsey Károly gróf Szanda felől színlelt támadással magára vonja a császáriak figyelmét, ez alatt Damjanich János tábornok serege Cibakházánál átkel a Tiszán, és lopva megközelíti Szolnokot. Ma már mindenki tudja, hogy a haditerv fényesen bevált, bár nem úgy, ahogy eredetileg tervezték. A szolnoki csata volt a dicsőséges tavaszi hadjárat megindításának kulcsa, mivel így a Tisza valamennyi átkelője magyar kézre jutott és ez lehetővé tette a csapatok gyors átcsoportosítását.

webcsata1