Kezdőlap Széchenyi Egy választást nyertünk, de vár még ránk kettő!

Egy választást nyertünk, de vár még ránk kettő!

Országos szinten újra kétharmados többséget szerzett a Fidesz-KDNP a parlamenti választásokon. Szolnokon a kormánypárt képviselője, dr. Bene Ildikó kapta a legtöbb szavazatot. Szalay Ferencet, a párt megyei és városi elnökét, a megyeszékhely polgármesterét a tapasztalatokról, a tanulságokról kérdeztük.

– A végeredményt tekintve minden bizonnyal elégedett a szolnoki adatokkal. De mennyire volt papírforma dr. Bene Ildikó győzelme?

– Szolnok soha nem volt arról híres, hogy itt a Fidesz túlzottan jól szerepelt volna korábban. 2010-et megelőzően nem nyert egyéni képviselőjelöltünk itt, nem csoda, hogy a szocialisták is billegő körzetnek tartották. Bár, Bene Ildikót sokan féltették, de ő fényesen bebizonyította: kiváló orvosként, sikeres kórházigazgatóként elnyerte az emberek bizalmát. Egyébként mindez mit sem ért volna, ha nem segít bennünket oly sok aktivista, s nem szavaz Bene Ildikóra több mint 19 ezer választópolgár. Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek!

– Talán még nem is volt olyan, hogy Szolnok városát csak ketten képviselik a parlamentben.

– Ez igaz, ám ennek az az elsődleges oka, hogy 2014-től feleannyi képviselő alkotja majd az Országgyűlést. Szolnoknak és térségének pedig Bene Ildikó és Balla György kellően erős támogatója lesz. Sőt, azt gondolom, az elmúlt négy évben olyan erős érdekérvényesítő képességről tett tanúbizonyságot a várost képviselő csapat, ami biztosíték számunkra.

– Mi lehetett döntő a választási kampányban?

– Az eredmények azt igazolják, hogy a szavazók jelentős része a kormányzati munka folytatását várja. Rengeteg támadást kapott az Orbán-kormány, olyan sokat, amilyet még egyetlen kabinetnek sem kellett elviselnie. Az nem volt meglepő, hogy az ellenzék a 2010-es nagy vereséget követően ezt teszi, ám az oktalan és valóságot nélkülöző külföldi támadások megleptek. Azóta kiderült, hogy ezt is a baloldali ellenzék irányította itthonról. Egyszóval a támadások hiteltelensége, a kormány valós teljesítménye, illetve a Szolnokon és a választókerületben megvalósuló beruházások rendkívül sokat segítettek.

– Mennyire érintette érzékenyen a negatív kampány?

– Tudom, a politika nem gyermekeknek való, ám itt Szolnokon eddig nem volt jellemző a másik fél besározása. Ezért is lepett meg nagyon az itt tapasztalt mocsokáradat. De pontosan ezért volt nagyszerű jelöltünk Bene Ildikó, mivel feddhetetlensége, embersége miatt már az első pillanatoktól hiteltelen volt minden ellene indított támadás.

– Az eredmények azt mutatják, s ezt alátámasztották a közvéleménykutató cégek mérései is: nem volt kormányváltó hangulat az országban.

– Nem, s talán ezt mérte fel a legrosszabban a baloldali ellenzék. Nyolc évnyi szocialista kormányzás után az Orbán-kormánynak sikerült az országot a csőd széléről megmenteni. Könnyebbé tettük az emberek megélhetését a csökkenő rezsiköltségekkel, erősödik a gazdaság, csökken a munkanélküliség, s még hosszasan sorolhatnám a közös sikereket. Ezt értékelték az emberek, nem pedig az ellenzéki hisztériakeltést.

– Vár még ránk két választás is az idén.

– Valóban, május 25-én arról dönthetünk, melyik párt adja a legtöbb képviselőt az Európai Parlamentbe. Azt gondolom, most minden eddiginél nagyobb szükség van az országért valóban kiálló, s nem idegen érdekeket kiszolgáló fideszes EP-képviselőkre. Aztán ott lesz ősszel az önkormányzati választás.

– Ahol Ön indul a polgármesteri posztért?

– Igen, már természetesen, ha a Fidesz helyi tagsága, s majd a választmány is támogat ebben. Folytatni szeretném a megkezdett munkát, azt gondolom, oly sok sikert értünk el a szolnoki emberekkel együtt, melyre joggal lehetünk büszkék!    (pe)

(A fotón az angolpark átadásán Hegmanné Nemes Sára államtitkár, Szalay Ferenc polgármester, dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő és Szakali Erzsébet, a megyei kormányhivatal főigazgatója.)