Kezdőlap Széchenyi Elbűvöl a hangszer, bárhol is szóljon

Elbűvöl a hangszer, bárhol is szóljon

Megőrizte hitelességét, a bulvárt elkerüli, de lassan eljut a legkisebb településekre is zenéjével. Fotózik, verset ír,több hangszeren játszik, de a legjellemzőbb a szaxofon. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje, többszörös arany, platina és gyémántlemez tulajdonosa, eMeRTon díjas. Ő Szentmártoni Imre, aki mellesleg 1989 óta nem járt fodrásznál. Az elmúlt évről, a karácsonyról, a zenéről beszélgettem St. Martinnal.

sztmartinbelül

– Az aggteleki cseppkőbarlangban, kőbányákban, templomokban lépsz fel. Különleges a helyszín, különleges a zene. Hogyan készüljünk egy ilyen koncertedre?

 Egy vár, egy templom akusztikája, történelmi múltja, mind pluszt ad a közönségnek és fontos, hogy jó minőségben minden pici dolgot kihalljon a zenéből az, aki hallgatja. Átjárja az embereket a hangulat. Egy vár történelmi múltja, a templom hitvilága, kit, mi ragad magával.

Schubert Ave Maria, a Hallelujah, és sok más ismert mű szaxofonon vagy  pánsípos előadásban gyönyörűen hangzanak. Kik szeretik a zenédet?

– Nem tudok kort és nemet mondani, azt sem mondhatom, hogy egyre többen jönnek, mert évek óta teltházasak a koncertek. Az viszont biztos, hogy olyan településekre is hívnak, ahol eddig még nem jártam, és ez jó.

– Ha visszatekintünk 2014-es esztendőre, hogyan értékeled?

– Érdekes volt, mert eddig az év első hónapjai inkább dalszerzéssel, szervezéssel teltek, most viszont előadások voltak és év végéig teli a naptár. Szerencsés év volt, sok munkával.

– Nagyon sokféle zenei stílust hallhatunk a rádióban. Hogyan látod a mai zenét?

– Rengetek kísérletezés folyik. A legkülönfélébb próbálkozásokat Londonban láttam, keresik az újat. Azt látom, ha szeretnének valami új stílust kialakítani sokszor extrém dolog sikeredik, ami csak szűk kört érint, de hallok jó dolgokat is. Nincs könnyű feladata a mai zenészeknek.

– Egy templomi előadás után beszélgetünk. A meghitt hangulat már a karácsonyi készülődést idézi. Nálatok hogyan telik az ünnep?

– Az adventi időszak a felkészülés időszaka, fényesebb, színesebb, szeretetteljesebb. Az igazság az, hogy még kevesebbet vagyok otthon, mint az év más időszakában, a feleségemre hárulnak a karácsonyi háttérmunkák. A meghitt, csendes dolgokat szeretjük. Régóta nem az ajándékozás mennyisége a fontos, hanem arra koncentrálunk, hogy ilyenkor a család mellett a barátokkal is együtt tudjunk lenni.

(Kővári Anna)

sztmartinkivül