Kezdőlap Széchenyi Elégedett óvodapedagógusok

Elégedett óvodapedagógusok

 

 A Manóvári óvodában csend van és jó levegő. A zsákutcában nincs forgalom, az udvar nagy, a gyerekek imádják a sokféle tornaeszközt. Talán egészségesebbek is az idejáró gyermekek, mert rendszeresen használják a sóterápiás szobát, amit szülői és szponzori támogatással sikerült megvalósítaniuk. Egyedülálló a városban, sófal, és sóhomokozó áll a gyermekek rendelkezésére. A só Erdélyből, Parajdról érkezett. A Szolnok Városi Óvodák Manóvár Tagintézményét Baranyai Anikó mutatja meg, közben beszélgetünk.

 Baranyai_Aniko1

 

– 2001 óta dolgozom az óvodában, ötödik éve vagyok a tagóvoda vezetője. Négy csoportban, 92 fő gyermek nevelésével foglalkozunk. Specialitásunk a játék és a mozgás. Többféle tornaeszköz áll a rendelkezésünkre, saját innovációként, a mozgásfejlesztés kiegészítéseként alkalmazzuk a Mozgáskotta programot, ami egy komplex személyiségfejlesztő program, speciális eszközökkel.  De van nálunk gyógytestnevelés, úszás, ovifoci, néptánc, és az angol nyelvvel is ismerkedhetnek játékos formában. A gyermekek minden héten részt vesznek sóterápiás foglalkozáson, de szüleikkel is igénybe vehetik a só kedvező hatásait.

Bevezetésre került a pedagógus életpályamodell. A béremelést 2017-ig minden év szeptemberében további emelés követi. 2013-ban 32 milliárdot, a jövő évben pedig több mint 150 milliárd forintot biztosít a költségvetés a pedagógusok béremelésére. Elégedettek a kollégák?

 – Huszonöt éve dolgozom, tudom honnan indultunk, és hol tart ma az óvodapedagógusok bére. Az új pedagógus előmeneteli rendszer nemcsak béremelést jelent, hanem egy új típusú, a korábbinál egyértelműbb munkaidő szabályozási és pedagógus minősítési rendszert is, amellyel véleményem szerint megvalósul az unió elvárásaihoz igazodó tanfelügyeleti és külső értékelési rendszer. Időszerű volt a kormány intézkedése, hiszen mi, pedagógusok vagyunk azok, akik a jövő nemzedékét nevelik, és úgy érzem nem voltunk elismerve anyagilag, és kevesebb megbecsülés is áradt felénk.

Tizenhatan dolgozunk az óvodában, köztük nyolc óvodapedagógus. A fizetési bérjegyzék után kérdeztem a kollégákat, mennyire elégedettek. Nagyon örült mindenki, hiszen látványos volt a fizetésemelés, nettóban 30-40 ezer forinttal többet kaptak. Sajnos a dajkáknak most nem emelték a bérüket, de valószínű ez is változik majd, ha felemelik a minimálbért.

Én azt gondolom, hogy az életpályamodell nem csupán a pedagógusok erkölcsi és anyagi helyzetét rendezi, hanem a munkavégzés terén kiszámíthatóságot, magasabb minőséget és talán több motivációt eredményez majd.

– A Széchenyi-városrészben él. Milyennek látja a lakótelepet?

 – 1991 óta élek a Széchenyi-lakótelepen. Szeretem, hiszen minden megtalálható itt, a gyermekem idejárt óvodába, iskolába. Folyamatosan fejlődik, egyre bővül, és ahogy hallottam, hamarosan újabb uniós fejlesztés kezdődik. Amivel talán egy picit elégedetlen vagyok, az a közbiztonság. Nagyobb odafigyeléssel, aktívabb rendőri jelenléttel megelőzhetőek lennének a rongálások, és az itt élők nagyobb biztonságban érezhetnék magukat.

 

(Az óvodapedagógusok bérnövekedésének mértéke átlag 41 százalék. Tízéves szakmai gyakorlattal rendelkező diplomás óvodapedagógus 135.400 Ft helyett 208.800 Ft-ot, 20 éves gyakorlattal pedig 154.300 Ft helyett 239.700 Ft-ot keres. Egy pályakezdő diplomás fizetése 122.000 Ft-ról 154.600 Ft-ra emelkedett. Az adatokat a Szolnok Városi Óvodák Igazgatóságától kaptuk. A fizetések bruttóban értendők.)