Kezdőlap Szolnok Elfogadták a város költségvetését

Elfogadták a város költségvetését

 

Elfogadták a város ez évi költségvetését, erről februárban döntött a szolnoki közgyűlés. A Modern Városok Program, illetve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósítandó fejlesztések előkészítéséről pedig márciusban, soron kívüli ülésén határozott a képviselő-testület.

16,5 milliárd forintból gazdálkodhat 2016-ban a megyeszékhely. Az év legfontosabb döntését a baloldal képviselőinek támogatásával hozta meg a közgyűlés. A szavazást megelőző vita a pénzügyekért felelős alpolgármester bevezetőjével kezdődött. Szabó István (FIDESZ-KDNP) hangsúlyozta, hogy az előző két esztendőhöz hasonlóan egyensúlyban van a költségvetés. Mindez a gazdaság folyamatos erősödésének is köszönhető – tette hozzá. Radócz Zoltán (MSZP) köszönetet mondott a helyi adókat fizetőknek a pontos teljesítésért, elmondta, hogy a működésre szánt 11 milliárd forintból csak 2,8 milliárdot biztosít az állam, több átadott feladatot nem, vagy csak részben finanszíroz. Így a különbözetet a városnak kell saját bevételeiből előteremtenie – tette hozzá. A szocialista képviselőhöz hasonlóan Kiss Gabriella (Jobbik) is azt szorgalmazta, hogy a város tegyen meg mindent a város intézményeinél és cégeinél főként minimálbérből élők esetében a béren kívüli juttatások megteremtésére. A képviselő szerint vannak örömteli tételek a költségvetésben, de negatívumokkal, így az állami támogatás csökkenésével is számolni kell. A vitában hozzászóló fideszes képviselők szerint viszont szinte minden területre több pénz jut az előző évinél, a költségvetés komoly tartalékokkal rendelkezik, és a stabilitás mellett a tovább fejlődő város lehetőségét teremti meg. Zárszavában Szalay Ferenc polgármester ismét emlékeztetett arra, hogy az állami adósságkonszolidáció nélkül nem lenne nullszaldós a költségvetés. Kiemelte: „ 30 százaléka a költségvetésnek a fejlesztésekre jut, és ebben az összegben nincs benne a 2014-20-as időszak fejlesztésének sok-sok területe.”

A város 2016. évi költségvetését elfogadták, egyedül a Jobbik nem támogatta az előterjesztést, a baloldal három képviselője viszont igen. Nem támogatta a lakbérek 10 százalékos emelését az ellenzék. A Fidesz szerint viszont a bérleti díjak összege még így sem közelíti meg a valós piaci értéket, ráadásul elő kell teremteni a lakásfenntartás költségeit is.

közgyűl2

Soron kívüli ülés – Modern Városok Program

Összesen 275 millió forintot különítettek el a Modern Városok Program keretében megvalósuló fejlesztések előkészítésére. Az erről szóló előterjesztést soron kívüli ülésén fogadta el a közgyűlés.

A helyi fejlesztési célokról Orbán Viktor miniszterelnök tavaly júniusi szolnoki látogatásakor született megállapodás. A kormányhatározatban foglalt megállapodás része a négy beruházás – a tiszaligeti strandfürdő, a művésztelep, a tiszai kikötő és létesítményei, valamint a Véső úti sporttelep és strandfürdő fejlesztése – amelyek előkészítésére használhatja fel Szolnok a  275 millió forintot.

Mint ismert, 3 milliárd forint jut a Tiszaliget fürdőfejlesztésére. A művésztelep 1 milliárd 84 millió forintos fejlesztése során a művészeti-kulturális tevékenysége mellett a turisztikai funkció kerül előtérbe.  A Váci Egyházmegyével együttműködésben a tervek szerint megújul a Vártemplom és környezete is. A fejlesztést egy európai uniós finanszírozású pályázati forrás teheti teljessé, amelynek eredményeként a Zagyva-híd hídfőjénél megépülne egy vártornyot stilizáló turisztikai fogadóépület.

A  tiszai kikötő és létesítményei egymilliárd forinttal támogatott fejlesztéséhez köthető a Szolnoki Turisztikai és Szabadidőközpont szálláshelyeinek felújítása, a kikötő kiszolgáló épületei (hajótároló, műhely) is ott kapnak helyet.

Szintén egymilliárd forint jut a Véső úti sporttelep és strandfürdő fejlesztésére. A beruházás során felújítják a strand területét, az öltöző épületét, a meglévő gyermek- és melegvizes medencéket. Az 50 méteres úszómedencében egy 25 méteres versenymedence kap helyet, átalakítják az éttermet és a sportszállót.

Ugyancsak egyhangúlag támogatták a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként az első ütemben megvalósítandó fejlesztések körét. Az önkormányzat 13 pályázatot nyújt be mintegy 9 milliárd forint értékben. Ezek között infrastrukturális beruházások éppúgy szerepelnek, mint intézményi felújítások. Azzal is egyetértett mindenki, hogy Szolnok is azon települések között legyen, ahol vízitúra megállót alakít ki a Magyar Kajak-kenu Szövetség az önkormányzatokkal közösen.