Kezdőlap Vezércikk Elkezdődtek a munkálatok a volt főiskola épületében

Elkezdődtek a munkálatok a volt főiskola épületében

A por- és zajhatás miatt kérik a szolnokiak türelmét

Folytatódik a 2015-ben elvégzett Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal középületeinek energetikai fejlesztése. 2017-ben a Széchenyi 2020 támogatásával, a KEHOP-5.2.2.16 számú sikeres pályázati konstrukció keretében a beruházásokra 1,2 milliárd forintot fordít a kormányhivatal 5 település 10 helyszínén. A legjelentősebb beruházás az Ady Endre úton, a volt főiskola épülete, mely kívül belül megújul.

A projekt a környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését segíti elő, amellyel az épület üzemeltetése környezettudatos, az üzemeltetési költségek jelentősen csökkennek.  Ezek megvalósításához szükséges: a hőtechnikai adottságok javítása, a fűtési és használati melegvíz-rendszer korszerűsítése, a világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása, és a fosszilis energiahordozók felhasználásának csökkentése.

 A projekt nyitórendezvényén a megyeháza dísztermében beszédet mondott dr. Kállai Mária kormánymegbízott, majd a fejlesztés részleteiről Csikós Sándor, a Pénzügyi és Gazdálkodási Főosztály főosztályvezető-helyettese tájékoztatta a jelenlévőket.

Ezzel a projekttel nem csak a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal gazdagodik, hanem az egész megye, a megyeszékhely – kezdte köszöntőjét dr. Kállai Mária. Elmondta, hogy a kormánynak komoly célja volt a területi közigazgatás átalakítása során az is, hogy  elősegítse és támogassa a kormányhivatalok takarékos és energiahatékony működését. 2015-ben 114 kormányhivatal ingatlana újult meg, és abból a keretből 685 millió forintba részesültünk, és 6 épület fejlesztése történhetett meg – tette hozzá.

A 2020-ig tartó európai uniós ciklusban 1100 milliárd forintot biztosít a KEHOP  (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) fejlesztésekre. Ebből a keretből az országban 20 milliárdot fordíthatnak a kormányhivatalok az ilyen jellegű fejlesztésekre. A sikeres pályázatoknak köszönhetően 237 épület újul meg Magyarországon, a nyertesek között volt a szolnoki kormányhivatal is.

1,2 milliárd forintos támogatást kaptunk, amelyből a megye 5 településének 10 épülete újulhat meg – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

A főiskola volt épületének fejlesztéséről elmondta, hogy ez a pályázat két részből áll. Egyrészt a 400 millió forintos uniós forrásból, amelyet energiahatékonysági fejlesztésre fordítanak, másrészt az egymilliárd forintos hazai forrásból az épület átalakul, ahová a járási hivatal 180 munkatársa költözhet, ahol a 21. század elvárásainak megfelelő korszerű környezetben fogadhatják az ügyfeleket.

A kormánymegbízott kérte a lakók türelmét.  A bontás alatt ugyanis jelentős szállópor várható, de a mérések folyamatosak, a törmeléket locsolják. A bontás hétköznap 7-17 óra között végzik, a keletkezett törmeléket az NHSZ munkatársai konténerben leponyvázva elszállítják a hulladéklerakóba, ahol ledarálják. A nyílászárókat lefóliázzák, az épületet körbekerítették. A kivitelező a bontási munkálatok befejezését 2017. április 7-re ígérte.

Dr. Kállai Mária végül hozzátette, hogy a por- és zajhatás miatt megéri türelmesnek lenni, hiszen néhány hónap múlva egy impozáns épület nyitja meg kapuit.

Csikós Sándor, a Pénzügyi és Gazdálkodási Főosztály vezető helyettese ismertette a nyertes pályázat helyszíneit és munkálatait. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy nem csak a kormányhivatal kezelésében lévő állami tulajdonú épületekről van szó a beruházás során, hiszen önkormányzati tulajdonban lévő épületeket is használ a kormányhivatal, melyeket szintén érint a projekt.

A szolnoki felújítások közül kiemelte az Ady Endre úti volt főiskola épületét, melyet a projekt zászlós hajójának nevezett, és ahol az épület teljes átalakítása megtörténik.

Számadatokkal szolgálva elmondta: a beruházások során 1097 nyílászáró cseréje történik meg, 11970 négyzetméter homlokzati felújítás és szigetelés illetve 747 napelem kihelyezése várható. Mindezzel éves szinten 104 megawatt/óra megtakarítást érnek el, igaz, ebben nincsenek benne az Ady Endre út 9-es szám adatai, mivel ott még a számításokat nem tudták elvégezni. De így is 14,5 millió forintos energiamegtakarítás érhető el a beruházások befejeztével.

 Szolnokon négy hivatali épületben történik fejlesztés. Ez érinti az Ostor utcában a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztályát, a Dózsa György utcában a Szolnoki Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály, Vetőmag- és Szaporítóanyagfelügyeleti Osztályát, az Ady Endre út 35. szám alatt lévő Hatósági Főosztály Igazságügyi Osztályát, illetve Szociális és Gyámügyi Osztályát, valamint az Ady Endre út 9. szám alatti épületegyüttest, amely főiskola épületeként működött, jelenleg üresen áll. Az adott helyszíneken épületgépészeti, illetve épületvillamossági felújítás történik, megvalósul a teljes homlokzati, padlásfödém hőszigetelése, a nyílászárók cseréje és a napelemek beépítése.

Jászberényben a Járási Földhivatali Osztály, valamint az Élelmiszerlánc-Biztonsági és Állategészségügyi Osztály (Ady Endre út 34.) és a Jászberényi Járási Hivatal főépülete /Hatósági Osztály, Kormányablak Osztály és Gyámügyi Osztály/ (Szabadság tér 16.) kerül felújításra. Törökszentmiklóson szintén két helyszínen történik energetikai fejlesztés. A kormányhivatal központi épületében (Kossuth Lajos u. 135/a.) a Földhivatali Osztály, a Kormányablak Osztály, a Hatósági és Gyámügyi Osztály, valamint az Építésügyi Osztály, illetve a Törökszentmiklósi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya (Petőfi Sándor u. 69.) érintett a felújításban. Megújul Tiszafüreden a Járási hivatal Foglalkoztatási Osztálya (Fő utca 14.), Kunszentmártonban pedig a Földhivatali Osztály épülete (Kerületiház utca 6.).

(Fotók: MJA)