Kezdőlap Sport Emberségre és tiszteletre neveli tanítványait

Emberségre és tiszteletre neveli tanítványait

Bencsik Pál testnevelő 2002-ben érkezett Szolnokra. Adonyból hosszú volt az út, több helyen megfordult, és szinte mindenhol elismeréseket, díjakat kapott kiváló, lelkiismeretes munkájáért. A pécsi Janus Pannonius Egyetemen végzett földrajz-testnevelés szakon. Magas szinten kézilabdázott, de egy komoly sérülés miatt az álom  kettétört. Nehezen  dolgozta fel, de megtalálta hivatását a fiatalok között. Nem csak Szolnokon tesz sokat a sportért, de a magyar gyermek atlétikai válogatott vezetője is.

2013-ban megkapta a Kerezsi Endre díjat, melyet többek között Mocsai Lajos, Fábián László is magáénak tudhat. Jász-Nagykun-Szolnok Megye Legeredményesebb Testnevelő díjával pedig a napokban jutalmazták meg. Munkájáról, hivatásáról a Széchenyi Körúti Általános Iskolában, munkahelyén  beszélt.

 

palibács

– Ötven gyermekkel foglalkozom, sok-sok diákolimpiát nyertünk az atlétikában az elmúlt években. Ha a kollégák kérik, akkor a többi szakágban  tartok képességfejlesztést, illetve bemutató tanításokat, előadásokat tanárok részére.

Testnevelőnek vallom magam. Azt gondolom, vannak az országban  jó testnevelők , kiváló edzők és vannak a sikeredzők. Amikor a sok munka után  hiányzik még az a néhány másodperc, pár centiméter az eredményhez, a sikeres edző tudja, hogyan lehet még nagyobb munkával felérni a csúcsra. Hogy mi kell a sikerhez? Tisztelet és alázat a gyerekek és a szakma felé.  Én nem akarok főnökösködni, veszekedni is csak ha nagyon elkerülhetetlen,  amikor tudom, hogy most arra van szükség.

Egy dologgal barátkozom  nehezen. A mai gyerekek teljesen mások. Pályám kezdetén még  mindenki gyerek akart lenni, imádtak játszani. Most a telefon folyamatosan az orruk előtt van, és játékról hallani sem akarnak. A változáshoz persze alkalmazkodnunk kell nekünk, pedagógusoknak,de  bevallom nekem  nagyon nehéz. Azért itt nálunk az iskolában sokkal jobb a helyzet, hiszen  azért járnak ide, hogy sportoljanak és szeretik is a sportágukat.

palibáAzt szoktam mondani a tanítványaimnak, ha világbajnok akarsz lenni, menj a sportpályára, ott vár az edző. Én nem az eredményért csinálom, mint a legtöbb tréner, hanem  emberségre, tiszteletre tanítom őket a sport eszközeivel. Az évek alatt a sport szeretetével kialakul bennük  a tudatosság,  a szorgalom, a tisztesség, a tolerancia, amit továbbvisznek felnőtt korukra.