Kezdőlap Széchenyi Emelkedik az influenzás betegek száma

Emelkedik az influenzás betegek száma

Az  influenza figyelőszolgálat tájékoztatója szerint 2015. február 2-8. között az országban 87 500 fő fordult influenzás tünetekkel orvoshoz. A járvány az egész országot érinti, a legtöbb egészségügyi intézményben látogatási tilalmat vezettek be. Az elmúlt 10 évben nem észleltek ilyen magas heti orvoshoz fordulási arányt, mint ezekben a napokban – olvashatjuk az ÁNTSZ oldalán. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórházban látogatási tilalmat rendeltek el a szülészeti- nőgyógyászati osztályon, a csecsemő és gyermekosztályon, az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályon február 5-től, a MÁV kórházban pedig február 6-tól valamennyi osztályon.

Dr. Benkő Hajnalka a Széchenyi-városrész körzeti orvosa, megerősíti a fenti adatokat.

drbenkő

– Hamarabb kezdődött a járvány, mint az elmúlt években. A napokban az egyik rendelésen százon felül volt a betegek száma, ma kicsit lazább nap volt, 80 beteg jött délelőtt – mondja a doktornő. 80 százalékuk lázas állapotban érkezik, van, aki hetek óta köhög, de otthoni készítményekkel próbálta kezelni magát. A tünetek enyhültek ugyan, de mivel közösségbe megy, tovább fertőződik, jelentkeznek a szövődmények, könnyen lehet belőle  hörghurut, arcüreggyulladás. Nincs igazi tél, a nyirkos, langyosabb idő kedvez a fertőzéses tünetek kialakulásának és terjedésének.

– Megfáztunk, nem érezzük túl jól magunkat, de nem vagyunk lázasak. Mikor jöjjünk orvoshoz?

– Láz nélkül nem feltétlenül kell jönni, de jó lenne, ha ilyen esetben is otthon tudnánk maradni 3-4 napot, kerülni kellene a zsúfoltságot, hogy ne alakuljon ki légúti fertőzés. De ha lázasak vagyunk, fáj a torkunk, izom- és fejfájás lép fel, akkor szükséges az orvosi vizsgálat.

– Mit tehetünk, hogy elkerüljük ezt?

 – A fertőzés kockázata csökkenthető, ha kerüljük a tömeget, sűrűn mossunk kezet, szellőztessünk. Igyunk sok folyadékot, jótékony hatással lehet a D3 vitamin, de ennek szedésére ügyeljünk, hiszen zsírban oldódó vitamin. És itt a savanyú káposzta, a citrom, a fekete retek. A vitaminokat kúraszerűen szedjük, de egy hónap után abba kell hagyni.

– Akik beoltatták magukat, védettek a járványtól?

– Igen, ott az immunrendszer aktívabb, enyhébb lefolyásúak lehetnek a tünetek. Sajnos nem jellemző, hogy az emberek beoltatják magukat, azt kell mondanom, hogy az egészségügyi kultúránkon, az egészségtudatunkon van még mit javítani. Amíg a nyugati országokban, aki nem veszi igénybe a szűréseket, az többet fizet a biztosításért, így ott tudatosabban járnak az emberek a szűrésekre. Az már eredmény, hogy a krónikus betegek, az idősek beoltatják magukat. Igaz, a mostani járvány inkább a fiatalokat érinti, a gyerekeket és a 20-40 éves korosztályt. Jó lenne a következő szezonra úgy felkészülni, hogy komolyabban vennék az oltást, sok mindent megelőzhetünk vele – fejezte be a tájékoztatást a doktornő.