Kezdőlap Széchenyi Évek óta sikeres a pályaválasztási fórum

Évek óta sikeres a pályaválasztási fórum

A pályaválasztásról tartottak kétnapos fórumot a Széchenyi-városrész sportcsarnokában.  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja 18. alkalommal rendezte meg a „Szakmák világa” Pályaválasztási Kiállítás és Szakmai Napokat. A megye 38 középfokú oktatási intézményéből 29 vett részt a kiállításon. A szakképzést folytató intézmények élő szakmabemutatókkal várták 12 szakmaszigeten és 26 kiállítói standon az érdeklődőket, ahol 71 szakma bemutatására került sor. A megyéből 86 általános iskolából hozták el a pedagógusok a diákokat.

_MJA5256fórum2

 

Dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott köszöntőjében a kiállítás szükségességéről beszélt. Magyarország kormánya a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban a támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre kívánja fordítani, ami azt is jelenti, hogy elmozdult a világ arra, hogy a vállalkozóknak, a szakmáknak nagyobb lesz a jövőben az értéke – mondta.

Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke is fontosnak tartotta, hogy ellátogasson a fórumra.  Nem könnyű a választás, de már első látásra is lehet szerelem – mondta az elnök. A siker abból adódik, hogy örömmel és kedvvel végezzétek a munkát – mondta a fiataloknak Kovács Sándor.

Szalay Ferenc a város polgármestere bízik abban, hogy a tanulmányok elvégzése után sokan visszatérnek a városba, a megyébe. A kormány legfontosabb feladata, a munkahelyteremtés, mert hiába van jó szakmája valakinek, ha nem tud elhelyezkedni. Ezenkívül fontos feladata a megye- és a városvezetésnek az, hogy a munkabérek emelkedjenek, hiszen e tekintetben Jász-Nagykun-Szolnok megye az országos átlag alatt áll.

A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, dr. OdrobinaLászló  elmondta, hogy egyre több jól képzett szakmunkásra lesz szükség a jövőben, hiszen a  fejlődő gazdaság egyre több befektetőt vonz az országba.

– A pályaválasztási expón a hagyományos tájékoztatóknál több információt tudunk átadni a tanulóknak, ezzel megkönnyítve a választást. A helyszínen a szakembereink tanácsadással, munkaerő- piaci információkkal is segítették a fiatalokat, betekintést nyerhettek az uniós munkavállalási lehetőségekbe is – mondta Deák Miklósné, a Munkaügyi Központ igazgatója, a rendezvény házigazdája.

A keresettek a fémipari, kereskedelmi, vendéglátóipari szakmák, az építőipari ágazatban pl. az ács-állványozóknál évek óta munkaerőhiány tapasztalható. Az egészségügyi ágazatban nagy szükség van a szakápolói személyzet pótlására. Az utóbbi években pedig az agrárszakmunkások iránt is megnőtt a kereslet – mondta az igazgató.

fórum1

 

Statisztikai adatok:

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a 2014. évi 1-9 hónapjában regisztrált álláskeresők átlagos száma 22 216, ebből nyilvántartott pályakezdő 3003 fő. (A pályakezdő álláskeresők között például 151 fő nem végezte el az általános iskolát, 1084 főnek csak általános iskolai végzettsége van, míg 42 fő egyetemi végzettséggel keres munkát.)

Szolnokon 2014 szeptemberében a nyilvántartott álláskeresők száma 3102, ebből a regisztrált pályakezdő 478 fő. Iskolai végzettség szerint 101 főnek nincs általános iskolája, 826 fő végezte el a nyolc osztályt. Szakiskolát 78, szakmunkásképzőt 695 fő végzett. Az álláskeresők között 383 főnek gimnáziumi, 661 főnek szakközépiskolai végzettsége van, technikumot 105, főiskolát 179, egyetemet 74 fő végzett.