Kezdőlap Vezércikk Fordulóponthoz érkeztek a devizahitelesek

Fordulóponthoz érkeztek a devizahitelesek

Február elsején fontos fordulónaphoz érkezett a devizahitelesek megmentése, ugyanis ettől a naptól hatályos a bankok tisztességtelen elvonásainak elszámolása, a forintosításról szóló törvénynek megfelelően a februári törlesztő részleteket már a rögzített árfolyamon kell fizetni, és a fair bank törvény is ezen a napon lépett életbe – erről Rogán Antal, a FIDESZ frakcióvezetője számolt be a sajtónak. Több mint 1,3 millió magyar család ezermilliárd forintot fog visszakapni, a devizahitelesek májusban, a forinthitelesek várhatóan október-novemberben.

Február elsejétől három fontos esemény történik a devizahitelekkel:

A devizaadósok megkapják az elszámolás miatti tisztességtelen elvonásokat (egyoldalú kamatemelések és árfolyamrés), a még élő szerződések esetén csökken a tőketartozás, míg a 2009. július 26. után lezárt szerződések esetében az ügyfelek megkapják az összeget.

Február 1-től kerül sor a jelzálog alapú (lakás- és szabad felhasználású jelzálogkölcsönök) hitelek forintosítására. A svájci frank hitelek 256,5 forintos, míg az euró alapú kölcsönök 309 forintos árfolyamon kerülnek átváltásra. Lényeges, hogy az autóhiteleket, a személyi kölcsönöket és egyéb kölcsönöket továbbra is devizában kell fizetni.

Életbe lép a “fair bank” törvény, amely előírja, hogy a forintosított hitelek a 3 havi BUBOR-hoz (budapesti bankközi kamatláb) lesznek kötve. Ezeknél a kölcsönöknél a jegybank által szigorúan ellenőrzött kamatváltoztatási és kamatfelár-változtatási mutatók alapján emelhetnek kamatot a bankok. Ez utóbbiak egyébként minden kölcsönre vonatkoznak február elsejétől. (MTI)