Kezdőlap Szolnok Gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre kell felhasználni az uniós forrásokat

Gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre kell felhasználni az uniós forrásokat

A 2014-2020-as uniós pályázati forrásokról tartott közös tájékoztatót Dr. Bene Ildikó megyei fejlesztési kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Kovács Sándor megyei közgyűlés elnöke és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.

 

közössajt.kicsi

A kormány döntése alapján 2017. június 30-ig meghirdeti pályázatok formájában a 2014-2020-as uniós ciklus teljes támogatási keretösszegét, a vállalkozások és az önkormányzatok részére. Míg a 2007-2013-as fejlesztési ciklus teljes keretösszegének 16 százalékát pályázhatták meg a vállalkozások, most az ország rendelkezésére álló 12 ezer milliárd forintnak a 60 százalékát viszik majd el a gazdaságfejlesztést elősegítő projektek.

Dr. Bene Ildikó hangsúlyozta, hogy a kormánynak nem az a célja, hogy a lehető leggyorsabban vigyék el a pályázati pénzeket, hanem az, hogy megfelelő módon kerüljenek felhasználásra, azaz olyan gazdaságfejlesztő programokat kell támogatni, amely az ország exportképességét növeli, és új munkahelyeket teremt.

Kovács Sándor reméli, hogy gördülékenyen megy a pályázati rendszer, hiszen a települések önkormányzataival már túl vannak az egyeztetéseken. – Jelentős változás, hogy a települések saját elképzeléseikhez igényelhetik a forrásokat. Minden segítséget megadunk a vidéki önkormányzatoknak, összehangoljuk a munkát a megyei jogú várossal, hiszen így tudjuk megsokszorozni az erőnket – mondta az elnök.

Tájékoztatójában elmondta, hogy a kormány döntött a Településfejlesztési Operatív Programok (TOP)  jóváhagyásáról és a 18 megyei önkormányzat közül 5 megye programja került változtatás nélkül elfogadásra, köztük van Jász-Nagykun-Szolnok megye is.

Szalay Ferenc fontosnak nevezte, hogy a pályázatok 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítani, és minden támogatási kérelemnél elvárás a foglalkoztatottak létszámának emelése, ami azt jelenti, hogy munkahelyekben és bérekben is erősödni fog Szolnok – mondta.

Az integrált területi program alapján a megyék összesen 799 milliárd forintos keretösszegre, míg a megyei jogú városok további 387 milliárd forintos keretre tervezték meg fejlesztési programjaikat. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat esetében 53,78 milliárd forint, míg Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata tekintetében 15,19 milliárd forint támogatást jelent a 2014-2020-as időszakra.

Jelenleg a 2016. június végéig meghirdetésre kerülő felhívások előkészítése folyik. Az ez évi kiírások megjelenése szeptember végén várható. A döntés-előkészítés függvényében a jövő év elején születhetnek meg az első támogatási döntések. Az Európai Bizottság elfogadta Magyarország 2014-2020-as időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Programját is, a program összes forrása 1300 Mrd forint.

A megye és a város 2014-2020-as integrált területi programja megtalálható a www.jnszm.hu, illetve a www.szolnok.hu oldalon. (Foto: jnszm.hu)