Kezdőlap Érdekesség Hírek

Hírek

Már az ünnepekre készül a város. A Hild téren 76, a Kossuth téren 25 faház várja az  érdeklődőket, vásárlókat. Az adventi falu november 28-án, a karácsonyi falu december 1-jén nyitja meg kapuit.

Együttműködési megállapodást kötött a Szolnoki Főiskola és a Szolnoki Sportcentrum. A közös rendezvények szervezésén túl egyes pályázatokon is nagyobb eséllyel indulhatnak együtt, sőt, akár még több hallgatót is rá lehet bírni a rendszeres testmozgásra, sportolásra.

140 millió forintos beruházás eredményeként újul meg a városháza homlokzata és tetőszerkezete. November első szombatján a négyből két, egyenként csaknem 5 méter átmérőjű kupolát a helyére emelté

Megrendezték a Szakmák Világát 19. alkalommal. A pályaválasztási kiállításnak és szakmai napoknak ezúttal is a Széchenyi Gimnázium Sportcsarnoka adott otthont, segítve a végzős nyolcadikosok döntését.

34 csapat 500 diákja önkénteskedett Szolnokon három napon át. A 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű rendezvényen összesen 21 projektben végeztek el különböző feladatokat.

Elektromos gépjárműtöltő-állomást adtak át a Sólyom úton. Az Alföldön ez volt a harmadik, a megyeszékhelyen pedig az első ilyen berendezés. Az elektromos kutakat az országos elszámoló rendszer indulásáig, de legfeljebb 2 évig ingyenesen használhatja a lakosság.

Negyedik alkalommal rendezett családi egészségnapot az önkormányzat. A nagy sikerrel zárult eseményen sportbemutatón és ingyenes szűrővizsgálatokon vehettek részt az érdeklődők, míg a fő támogató Béres Gyógyszergyár Zrt. 1 millió forint értékű adományt adott át az Egyesített Szociális Intézmény vezetőjének.

Kopjafát állítottak a tavaly október 29-én elhunyt Császár Gyöngyi emlékére. A Szigligeti Színház örökös tagja életének 59. évében halt meg.

Újabb emléktáblával gyarapodott a Szolnoki Pantheon. Október végén Dr. Lengyel Bertalannak, a 92 esztendős korában elhunyt főorvosnak állítottak emléket, aki a helyi bőr- és nemibeteg gondozó hálózat megszervezésében szerzett elévülhetetlen érdemeket.

A Thököly úti felüljárót 20 millió forintból újítják fel

Megtörtént az aszfaltburkolat felső,  kopórétegének lemarása,  megkezdték a híd egyik legfontosabb részének, a dilatációs szerkezetnek a kibontását. Naponta több, mint 10 ezer jármű halad át ezen az útszakaszon. A híd utolsó teljes felújítása 2000-ben volt, azóta csak kisebb-nagyobb javításokat végeztek rajta.

November 12.  a szociális munka napja. Ebből az alkalomból a szolnoki városházán  Dr. Adorján Ildikó-díjat a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központ Hajléktalan-segítő Szolgálata és Galsi Tibor, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményének műszaki csoportvezetője kapták.

Alkonykapcsolós közvilágítás

A múlt havi közgyűlésen először Kosztyu Andrásnak, a város megválasztott diákpolgármesterének gratulált Szalay Ferenc, majd a polgármester a mandátumáról egészségügyi okok miatt szeptember 30-ai hatállyal lemondott Dr. Nemes Andrásnak (Fidesz-KDNP) mondott köszönetet.

Napirend előtt ezúttal is több kérdés került terítékre. Az októberi halálos közúti baleset miatt órákra lezárták a 4-es főút Szolnokot elkerülő szakaszának egy részét. Az egész várost érintő dugók ismét rávilágítottak arra, hogy mennyire fontos lenne az M4-es tavasszal leállított építésének a folytatása, erről érdeklődött Molnár Iván (Fidesz-KDNP) és Kiss Gabriella (Jobbik) is. Válaszában a polgármester hangsúlyozta, hogy gyorsforgalmi útként épül meg az M4-es Szolnokot északról elkerülő szakasza 4 sávos úttal és 4 sávos híddal. Hozzátette, hogy „minden hír arról szól, hogy az újratervezés nagy sebességgel folyik és 2018-ra ezt a fejlesztést meg kell valósítani.”

A zebrák biztonságosabbá tétele is folytatódik – derült ki Falusi Vajk (Fidesz-KDNP) kérdése nyomán, míg Dr. Póta Sándor (Fidesz-KDNP) érdeklődésére válaszolva elhangzott, hogy a tervek szerint fokozatosan áttér az alkonykapcsolós rendszerre a város közvilágítása. A polgármester Radócz Zoltán (MSZP) kérdésére válaszolva megerősítette, hogy a magánlakások energiatakarékos korszerűsítését nem támogatja az Európai Unió, így hazai forrásból valósulhat meg a panelprogram folytatása.

 A testület módosította a települési támogatásokról szóló rendeletet. A bevezetése óta eltelt hat hónap tapasztalatait figyelembe véve többen részesülhetnek települési támogatásban, még többekhez juthat el az önkormányzati segítség.

A TAO támogatás segítségével a 2014-15-ös sportszezonban is folytatódott a Tiszaligeti Stadion rekonstrukciója. A Szolnoki MÁV Utánpótlás FC Kft. által a már megvalósult beruházás értéke nettó 327 millió forint. (MPA)