Kezdőlap Széchenyi Hírek a városból, a városrészből

Hírek a városból, a városrészből

Elismerések a város napján  – Szolnok Díszpolgára címet kapta Tímár Sándor Kossuth-díjas koreográfus, a Tisza Táncegyüttes alapítója. Ezüst Pelikán-díjban részesült Bryn Kahrl, az Eagle Ottawa ügyvezető igazgatója, Karmazin György, a Bi-Ka Logisztika Kft. tulajdonosa és a Szolnoki Főiskola. A Szolnokért Emlékérem arany fokozatát Román Sándor, az ExperiDance alapítója vehette át.

Pályázat – A 2014-2020-as európai uniós fejlesztési időszak nyitányaként a lokálpatriotizmus és a helyi identitástudat erősítését szem előtt tartva a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. az önkormányzattal együttműködésben kreatív pályázatot írt ki „Szolnok kilenc arca” címmel a körforgalmak megújítására. Szolnok kilenc körforgalma esztétikai és városmarketing szempontból is kihasználható lehetőséget rejt magába. A pályázat részletei a www.szvf.hu oldalon találhatóak.

Oktatás – 5295 általános és 6340 középiskolás diák kezdte meg a tanévet Szolnokon. Az 520 millió forintból felújított Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában tartották a központi városi tanévnyitó ünnepséget. A Szolnoki Főiskolán 364 elsős hallgató kezdte meg tanulmányait, ez tavalyhoz képest 13%-kal több diákot jelent.

Sörárium a pincében – 2015 májusára elkészül Szolnok legújabb látványossága, a Sörárium. A városháza pincéjében megkezdték a kivitelezési munkát, 1000 köbméter földet mozgatnak meg, majd szigetelik a teljes alagsort. Terveznek kiállításokat, és kialakítanak két rendezvénytermet. A 464 millió forintos beruházás uniós forrásból valósul meg.

Kezdődik a kutatás – Hamarosan 550 négyzetkilométeren kezdődik meg a földalatti szénhidrogének utáni kutatás Szolnokon és térségében. A 9 millió dollár összköltségű projektet az Oil&Gas Development Kft. jelentette be. A 3 dimenziós technológiát alkalmazó feltárás új munkahelyeket is teremt a városban.

 

Sokan kapták ingyen a tankönyvet

Az iskolások több mint fele, 720 ezer diák kapja meg idén ingyen a tankönyveket. Pinto Renátó, a Széchenyi Körúti Általános Iskola igazgató-helyettese elmondta, hogy az első és második osztályosok mellett, sem a nagycsaládosoknak, sem a szociálisan rászorulóknak nem kellett fizetni. A szülőknek a kiegészítő eszközöket kellett megvásárolniuk, így minden család több mint tízezer forintot tudott megspórolni.

A Piros iskolába 440 gyermek jár, száz kisgyermek kezdte meg az első osztályt, ugyanennyien járnak második osztályba. A gyerekek 80 százaléka a környékről jár, de sportiskola lévén nincs körzethatár, így a város minden részéből, sőt vidékről is fogadnak gyerekeket.

 

Sorokban

Átadták a megyeszékhely legújabb és legmodernebb utcai edzéslehetőséget teremtő pályáját. A street workout 3,5 millió forintba került létesítmény a Tiszaligetben, a Városi Sportcsarnok mellett kapott helyet.

A Szolnoki Művésztelep-Kert Galériába (Gutenberg tér 12/12.) Szabó Ábel festőművész Fátyol című kiállítását október 12-ig tekinthetik meg.

Gyermekmeghallgató szobát adtak át a törvényszéken, ahol tizennégy éven aluli gyermekeket tudnak meghallgatni. Gyermekbarát környezetben beszélhetnek a szakemberekkel az őket ért sérelmekről, bűncselekményekről.

Csönge Attila személyében új igazgatója van a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárnak. 12 éve az intézményben dolgozó új vezető megbízatása 5 évre szól.

Hangos térképet készít tagjainak a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete. A szervezet – a sorstársak bevonásával – járta végig a megyeszékhely legfontosabb útvonalait és 37 legjelentősebb intézményét. A közlekedést és tájékozódást nagyban megkönnyítő hangos térkép az év végére minden szolnoki vak és látássérült számára hozzáférhetővé válik.