Kezdőlap Széchenyi Hírek – Visszatekintő

Hírek – Visszatekintő

Csaknem  százezer néző, 254 előadás – számokban így jellemezhető a Szigligeti Színház 2014/15-ös évada. Ebben az évben több bérletet adtak el, mint a tavalyi szezonban – mondta Balázs Péter igazgató az évadnyitó társulati ülésen. Az idei kínálatban vígjáték, musical, komédia és operett egyaránt szerepel, a közönség összesen hét nagyszínpadi előadást láthat.

Az országban egyedülálló módon a nyáron megkezdte működését az állatorvosi ügyelet kilenc állatorvos részvételével. Ketten a saját rendelőjükben dolgoznak, míg a többiek úgynevezett kijáró ügyeletet vállaltak. A rendelkezésre álló 3 millió forintos költséget az önkormányzat biztosítja. A hétvégi ügyelet telefonszáma: 36/20-346-1988.

Csaknem 900 rászoruló gyermek nyári étkeztetését biztosította 43 napon át a szolnoki önkormányzat. Pályázati forrásból és a város önerejéből több, mint 16 millió forintot fordítottak erre a célra.

Új irodába költözött a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete. A Markotányos utca 4./a szám alatt található székhelyen az eddigieknél jóval kényelmesebben, kulturáltabban és kibővült szolgáltatásokkal várják az ügyfeleket.

A nyár folyamán a kínai Henan, illetve Anhui tartomány delegációja is tárgyalt Szolnokon a város vezetésével. A megbeszéléseken a vasúti logisztikai lehetőségek éppúgy szóba kerültek, mint a jövőbeni gazdasági együttműködési és befektetési lehetőségek.

Összesen 2000 négyzetméterrel bővül a Béres szolnoki gyógyszergyára. A társaság egyedi kormánydöntés alapján 1,6 milliárd forint támogatást kap a 3,2 milliárd forint értékű beruházásához. Ezt július 15-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján.

180 millió forintból fejlesztik a Kaán Károly úti idősotthont. A férőhelybővítést is magába foglaló, október végére befejeződő beruházást teljes egészében az Európai Unió finanszírozza.

Mintegy 700 méter hosszon állítják helyre a gát védképességét a Zagyva belvárosi szakaszán az Egyetértés utca és a Sebestyén körút közúti híd között. A beruházás részeként a töltéskoronán helyreállítják a gyalogos- és kerékpárutat.

 

 Összefoglaló a nyári döntésekről

Legutóbbi megjelenésünk óta összesen négy – két munkaterv szerinti és két rendkívüli – ülést tartott Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése. A fontosabb témákat foglaljuk össze.

A testület elfogadta a fejlesztési irányelveket tartalmazó Integrált Városfejlesztési Stratégia felülvizsgálatáról szóló előterjesztést, illetve az épített helyi környezet védelméről szóló rendeletet, melyben meghatározták azokat az épületeket, területek, amelyekre a helyi értékvédelem vonatkozik. Elkészült a Véső úti sportkomplexum fejlesztési koncepciója, mely a strand és a sportcsarnok felújítása mellett az atlétika centrum megépítését, és egy központi parkoló kialakítását is tartalmazza.

A Vércse úti Csemetekert Óvoda a Czakó Elemér út 2. szám alatti, egykori bölcsőde épületébe költözik.

Kialakult politikai vita miatt 55 millió forint közérdekű célra történt kötelezettségvállalástól esett el Szolnok. A cég ugyanis – az előterjesztés megtárgyalását követően – visszavonta felajánlását. Az előterjesztést csak a fideszes képviselők szavazták meg, az ellenzék jogi, törvényességi problémát látott.

Elfogadták a Jászkun Volán veszteségtérítési igényét. Az elvégzett ellenőrzés jogosnak találta a 232 millió forintot, ebből az összegből 50 milliót már korábban átutalt a város és a fennmaradó tételt is teljesíteni fogja.

Rendkívüli közgyűlés döntött arról, hogy a város megvásárolja a Vízpart körúti idősek otthonát.

A  közvilágítás korszerűsítésére több mint 1 milliárd forintot nyert az önkormányzat, melyhez 175 millió forint önerőt biztosított Szolnok. Ezt az összeget visszakapta a város, mivel ez irányú kérelmét pozitívan bírálták el, így a pénzt más célokra tudják hasznosítani. 55 millió forintot kapott a hulladékgazdálkodásért felelős cég a működési gondjaik enyhítésére, továbbá 100 millió forinttal bővül az interaktív repülőmúzeum, a REPtár fejlesztése.

Korszerűsítik a tiszaligeti Városi Sportcsarnokot.  A nemzetközi előírásoknak megfelelve kicserélik az eredményjelzőt és korszerűsítik a létesítmény világítását. A beruházás csaknem 63 millió forintba kerül. A 30 százalék önerőt, mintegy 18,7 millió forintot, az ülésen jóváhagyta a testület. A fennmaradó összeget  a Szolnoki Sportcentrumnak kell előteremtenie a TAO lehetőségeit kihasználva. (MPA)

 

Kitekintő

A nyári gyermekétkeztetési programban az országban, mintegy 142 ezer gyermek részesült ingyenes étkeztetésben a szünidőben. Ebben az évben 1485 település kapcsolódott be, a rendelkezésre álló összeg 3 milliárd forint volt. A jövőben az ingyenes étkeztetést a többi szünetre is kiterjesztené a kormány.

Ebben az évben már 320 ezer gyermek étkezik ingyenesen a bölcsődékben és az óvodákban, mely jelentős anyagi segítséget jelent a családoknak.

Szeptember 1-jén lépett hatályba a természetes személyek adósságrendezéséről szóló jogszabály. A közigazgatás felkészítése mellett fontos az is, hogy az állampolgárok megfelelő tájékoztatást kapjanak a családi csődvédelem lehetőségéről, a belépés feltételeiről. A magáncsodvedelem.hu  weboldal közérthető stílusban segít,  választ ad a magáncsőddel kapcsolatban felmerülő különféle kérdésekre.

 

Átalakul a felsőoktatás

A felsőoktatásban az átalakítás 8 jelenlegi felsőoktatási intézményt érint és ennek eredményeként a jövőben 3 új intézmény létrehozására kerül sor. A jelenlegi állapothoz képest 9 képzési hely irányítása kerül más intézményhez. Érinti a változás többek között a Szolnoki Főiskolát. A Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola egyesülésének eredményeként új intézmény, alkalmazott tudományok egyeteme jön létre 2016. július 1-jétől.

Kötelező a közétkeztetési rendelet

Hároméves átmeneti idő után szeptember 1-jétől kötelező alkalmazni a közétkeztetési rendeletet, amely részletesen tartalmazza a bölcsődékben, óvodákban, iskolai menzákon, kórházakban adható ételek összetételét,  elkészítésének szabályait. Számít az elkészítési mód, a technológia és a jó alapanyag. Fokozottan csökken a só- és cukorbevitel. Életkor szerint előírták,  milyen mennyiségű élelmiszerhez, alapanyagokhoz kell hozzájutniuk a gyerekeknek.