Kezdőlap Széchenyi Hírek

Hírek

Olimpiai bajnokunk Szolnok díszpolgára

A város díszpolgára lett B. Nagy Pál. Az 1968-as Mexikóvárosi Nyári Olimpiai Játékokon párbajtőrcsapatban aranyérmet nyert kiváló sportoló 80. születésnapján vehette át a város legrangosabb kitüntetését. Az ünnepeltet Szalay Ferenc köszöntötte, aki szerint azzal, hogy B. Nagy Pál máig Szolnokon maradt, az az üzente, hogy „ebből az alföldi városból  születhetnek világraszóló eredmények.” Itt voltak az egykori olimpiai bajnokcsapat tagjaiból többen. B. Nagy Pál átvehette Schmitt Páltól a MOB Fair Play-díját, míg Fábián Lászlótól, a MOB sportigazgatójától egy válogatott melegítőt. A kiváló sportember meghatottan annyit tett hozzá, hogy „ez a díszpolgári kitüntetés akkora öröm számomra, amelyet legutóbb  Mexikóban éreztem, amikor átvehettem az aranyérmet.”

Méltó körülmények a sportolóknak

Elkészült a Holt-Tiszai Vízisporttelep akadálymentesített szállóépülete, parkolóval, kerékpártárolóval. Az önkormányzat az olimpiai és válogatott edzésközpont fejlesztésére 135 millió forintos pályázati forrásból alakította ki a 411 négyzetméteres energiahatékony épületet, amely 10 szobás és 20 férőhelyes. A zárható csónaktároló 192 négyzetméteres, az épület előtt térburkolat lehetővé teszi a hajók tárolását. A jövőben edzőtáborozó világklasszisoknak szállás tekintetében is hozzájuk méltó körülményeket tud biztosítani Szolnok.

Megállapodás a főiskolával

155 millió forintot nyert a duális képzés bevezetésére a Szolnoki Főiskola a megyeszékhely önkormányzatával közösen. Szeptembertől a hallgatók 26 hetet töltenek a főiskolán és 22 hetet a gyakorlati képzőhelyen. Négy szakon indul a képzés, 10 vállalattal, intézménnyel már meg is kötötték az együttműködési megállapodást. A hallgatók havonta megközelítőleg a 60 ezer forint mellett, munkatapasztalatot szereznek, ami segít a diplomaszerzés utáni elhelyezkedésben. A duális képzés lehetősége szakonként 5-10 hallgató előtt nyílik meg.

Ősszel nyit a Sörárium

Jó ütemben haladnak a kivitelezési munkálatok a városháza műemlék jellegű épülete alatti pince 1000 négyzetméteres területén. A 100 százalékban Európai Uniós forrásból finanszírozott projekt célja, hogy a turisztikai kínálat színesítése mellett gasztronómiai elemmel bővítse Szolnokot, ezzel is növelve a városközpont vonzerejét. A munkások több mint 1500 köbméter földet termeltek ki. Láthatjuk majd a nyolc helyiségből álló Söráriumban, részben valós, részben virtuális térben a sörkészítés folyamatát, látvány sörfőzdét, interaktív kiállítást.

Nyár végére elkészül

Várhatóan június végére elkészül a Zöldház, illetve a Széchenyi Körúti Általános Iskola előtti közösségi tér. A két téren együttesen mintegy 2400 négyzetméter új zöldfelület épül meg, öntözőrendszerrel. Elültetnek több mint 150 fát és cserjét. A Széchenyi-körúthoz hasonlóan a két új közösségi teret is kamerák vigyázzák majd. Az utak, járdák felújítása is folyamatos, azt azonban látni kell, hogy a közel másfél milliárd forintos fejlesztési projektbe nem fért bele minden – fogalmazott helyszíni sajtótájékoztatóján Szalay Ferenc polgármester.

A Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum alapkőletétele

Ünnepélyes keretek között a honvédelmi miniszter, a MÁV vezérkarának és a város vezetőinek részvételével elhelyezték a Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum alapkövét Szolnok történelmének egyik legértékesebb emlékhelyén, az Indóház területén. Az önkormányzat, mintegy 2,36 milliárd forint 100 százalékos Európai Uniós támogatást nyert a REPtár Interaktív Repülőmúzeum megvalósítására.  A Szolnoki Repüléstörténeti Kiállítóhelyen elhelyezett, nemzetközileg is jegyzett katonai repülőgép gyűjtemény a tervek szerint 2015. október folyamán költözik új helyszínre, a Szolnok belvárosához közeli egykori vasútállomás területére. A repülőgépek költözése mellett, a kiállítás számos haditechnikai eszközzel, valamint a mai kor igényeinek megfelelő interaktív élményelemekkel egészül ki, mintegy 60.000 négyzetméteres területen.

Használt kocsik felújítása

A Szolnoki Járműjavítóban végzik el az osztrák használt vasúti személykocsik felújítását. A MÁV-START Zrt. összesen 55 ilyen járművet vásárolt az Osztrák Vasúttársaságtól. Tételesen átvizsgálják a vagonokat és megállapítják, hogy milyen javításokat kell elvégezni. A magyarországi műszaki előírásoknak megfelelő átalakítások, az úgynevezett fővizsga munkák mellett elvégzik a személykocsik belső tereinek megújítását, az üléshuzatok és az ablakok cseréjét. A felújításnak része a MÁV-START színtervének megfelelő külső átfestés is. Egy vasúti személykocsi felújítására, mintegy 1000 munkaórát fordítanak.

45 éves a Légierő Zenekar Szolnok

Ebből az alkalomból ünnepi hangversenyt adott az együttes. Az est elején a honvédség elismerései mellett a város és a megye kitüntetéseit is átadták. Megalakulásának ugyancsak 45. évfordulóját ünnepelte a Szolnoki Népdalkör. A gálán 180-an léptek fel és a népdalcsokrok mellett a néptáncnak is jutott szerep.

Röviden

Szolnokon, a Baross út 56. szám alatt megnyílt az Ügyfél-tájékoztató Pont. Az iroda elsősorban a devizahitelekhez kötődő forintosításhoz kapcsolódó kérdésekben nyújt tájékoztatást, illetve egyéb pénzügyi kérdésekben is segíti a lakosságot.

Zsinórban negyedik éve kvalifikálta magát a diákolimpia országos döntőjébe a Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola labdarúgó csapata. A második korcsoportba tartozó, azaz a 2004-ben született tagok már évek óta együtt játszanak.

A hónap elején májusfát állítottak a Széchenyi-lakótelep óvodásai. Az apróságok, felelevenítve a néphagyományokat, a Hild Viktor Könyvtár udvarának bokrait díszítették fel és gyermekdalokat énekeltek

Bővül a gyed extra

A munkába visszatérő anyák 2016 januárjától már a gyermekük 6 hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát – jelentette az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Eddig erre a gyermek egyéves kora után volt lehetőség, jövőre azonban már a gyermek féléves korától folyósítják az ellátást. A gyed extra 2014. januári bevezetése előtt az anyáknak választaniuk kellett a gyed és a munkajövedelem között; a kettőt együtt nem kaphatták meg. A gyed extra minden 2 év alatti gyermek után külön-külön jár. Ez azt jelenti, hogy az a nő, akinek két 2 év alatti gyermeke van és visszatér dolgozni – akár részmunkaidőben is – a fizetése mellett két gyedet kap.