Kezdőlap Széchenyi Javultak a lakhatási körülmények a Meggyes-telepen

Javultak a lakhatási körülmények a Meggyes-telepen

Az önkormányzat „Szolnok, Nyugati városrész szociális rehabilitációja” címmel nyert 437.032.340 Ft vissza nem térítendő támogatást az Észak-Alföldi Operatív Program pályázati kiírásán. A projektnek köszönhetően megújult a Meggyes-telepen a Tücsök és a Hangya út környéke. 48 lakást újítottak fel, és a nyáron átadott közösségi házat is belakták az itt élő gyermekek.

Az ünnepek alatt szinte minden nap foglalkozásokkal vártuk a gyerekeket – mondta Rafael Ilona roma közösségfejlesztő, akinek új munkahelye a Tücsök úti közösségi ház.

– Munkanélküli voltam, nagy örömmel és izgalommal jöttem ide dolgozni, féltem kicsit, hogyan fogadnak az itt élők. Olyan, mintha itt laknék, hiszen itt vagyok egész nap, sokszor hétvégén is. Volt már ki mit tud, szépségverseny, nyári tábor és sok-sok foglalkozás a nyári átadás óta. Négyen dolgozunk itt, van, aki itt lakik a telepen, és jól ismeri az itt élőket.

Rafael Ilona elmondta, nem volt zökkenőmentes a kezdés, a szülőkkel voltak inkább nézeteltérések, voltak nehezebben kezelhető gyerekek, de mára összeszoktak, megtanulták kit hogyan kell kezelni, és a szülők is megértették, hogy vigyázunk a gyerekekre, és be kell tartani a viselkedési szabályokat.

Úgy látja, hogy változnak az itt élő emberek, egyre többen megbecsülik a környezetüket, és bízik abban, hogy a hozzáállásukon sikerül változtatni, hiszen a téli szünetben már több szülő is elkísérte gyermekét és együtt készítették a karácsonyi díszeket.

Kormosné Szombati Márta önkormányzati képviselő is látogatja a ház programjait. A cél az, hogy az élet minden területén erősítsék a felelősségvállalást. Életminőség-javító programokat, tanfolyamokat szerveztek, a kiskert programon belül kaptak a lakók gyümölcsfákat, virágokat. A képviselő elmondta, hogy a felszerelt térfigyelő kamera hozzájárul a Meggyes-telep közbiztonságának növeléséhez, a bűncselekmények visszaszorításához, az esetleges bűnelkövetők beazonosításához. Fontos lépésként említi, hogy hamarosan egy polgárőr központ kerül kialakításra.

roma1
roma3 roma4 roma5 roma7 roma8 roma9