Kezdőlap Széchenyi Jótól jót tanulni

Jótól jót tanulni

A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj 2013 tavasza óta ad lehetőséget a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző hazai és határon túli pedagógusok erkölcsi és anyagi elismerésére. A díj elnevezése a Bonis bona discere, vagyis „Jótól jót tanulni” latin közmondásból származik. Bencsik Pál, városrészünk ismert pedagógusa kapta az elismerést, akivel a Széchenyi körúti Általános Iskolában beszélgettünk még nyár elején.

 

bonisbonakicsi

– Sokat áldoz a kormány a sportra, a tehetségek kibontakoztatására, ápolására. Jelölés útján történik a kiválasztás és pedagógust jelölhet bárki. Iskola, tanítvány, szülő. Az, hogy engem a kollégám, Pinto Renátó jelölt, nagyon jólesett, hiszen ez szakmai megbecsülést, tiszteletet is jelent a részéről.

Több díjat is vehetett már át. Megkapta a Kerezsi Endre díjat, a megye legeredményesebb testnevelő díjával is büszkélkedhet. Mi a titka a munkájának?

–  35 év a pályán, és a folyamatos fejlődés. Mindig előre kell látni, tudni kell mit akarok, mi a következő feladat és az adott korhoz mindig alkalmazkodni kell. A gyerekek és a szülők is másképpen gondolkodnak, változik a világ. De talán a legfontosabb egymás felé a tisztelet és a szeretet. Számomra  nagyon fontos egy simogatás, egy pacsi, de nem csak a testi, hanem a lelki érintés is fontos, hogy megtaláljuk az összhangot.

Azt mondja az adott korhoz alkalmazkodni kell.

Igen, most nehezebb a gyerekekkel, mint régen, de nem miattuk, hanem a társadalom miatt. Más az elvárás. Sok a tehetséges gyerek, a Talentum-programon belül sikerül egy-egy  egyéniséget kihozni, és ők mágnesként vonzzák a többieket.

De a sport eszköz az életben – mondja. Az egyéniséggé válás folyamata a fontos. Nem gladiátorokat kell képeznünk, hanem egészséges gyerekeket, akik ezáltal lesznek kitartóak, képesek különös dolgokra, és felelős felnőttekké válnak.