Kezdőlap Széchenyi Júniustól hétvégi állatorvosi ügyelet Szolnokon

Júniustól hétvégi állatorvosi ügyelet Szolnokon

A megyeszékhelyen 2015 június első hétvégéjén elindul az állatorvosi ügyeleti rendszer, az országban egyedülállóan, önkormányzati finanszírozással, egyelőre év végéig próbajelleggel – jelentette be a sajtótájékoztatón Szalay Ferenc polgármester. Állampolgári kezdeményezésre ültek le tárgyalni a kamarával, az állatorvosokkal, hogy megbeszéljék, hogyan lehet megteremteni a feltételeket az ügyelet megvalósítására. Az önkormányzat a működtetéshez 3 millió forinttal járul hozzá.

Szolnokon közel ötezer regisztrált kutya van és egyre nagyobb volt az igény a hétvégi ügyeletre. 2015. június 6-án és 7-én már működik a rendszer, szombaton 13 órától 18 óráig, vasárnap reggel 8 órától 18 óráig elérhető ügyeleti telefonszámon az állatorvos. Az ügyeleti telefonszámot hamarosan több weboldalon megtalálják, köztük a város honlapján. (szolnok.hu)

A sajtótájékoztatón elhangzott: 9 állatorvos vállalta a hétvégi munkát, közülük dr. Sulyok Attilának és dr. Bana Péternek van rendelője, ők itt fogadják, telefonos bejelentkezés után a beteg állatokat. A többi 7 állatorvos pedig kijáró, azaz helyszínre járó ügyeletet tud ellátni. Szükség esetén igénybe vehetik a rendelőt, de ha súlyos esetről, műtéti beavatkozásról van szó, ha a megfelelő ellátás Szolnokon nem biztosított, akkor az állatorvos jelzése alapján az Állatorvosi Egyetem 24 órában működő budapesti klinikája fogadja az ellátásra szoruló állatot.

Dr. Csabai Tibor, a megyei állatorvosi kamara alelnöke megköszönte, hogy az önkormányzat finanszírozási lehetőséget biztosít az ügyelet ellátására, hiszen ezt az állatorvosi kamara költségvetése nem engedi meg. Elmondta, hogy a régióban eddig is működött állatorvosi ügyelet, és örömmel vett részt ebben az előkészítő munkában, mely szerint Szolnok városa sem marad hétvégén állatorvosi ügyelet nélkül.

Dr. Sulyok Attila, aki maga is ügyeletet vállal, elmondta, hogy a 9 állatorvos hétvégi váltásokkal látja el a beteg állatokat a Magyar Állatorvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete szervezésében. Kihangsúlyozta, hogy ez a rendszer, melyet az önkormányzat támogat, országosan egyedülálló kezdeményezés.

Elmondta, hogy az ügyeleti rendszer akut betegségek kezelésére lesz fenntartva, éjszakai ügyeletet nem lát szükségesnek. Kérte az állattartókat, hogy  felelős gazdiként, ha valamit észlelnek a kedvencük viselkedésében, akkor ne várják a hétvégét, hanem hétköznap vigyék el az orvoshoz. Mint eddig is, a jövőben is lesz az állattartók számára szombaton 12 óráig rendelés az egyes állatorvosi rendelőkben  – tette hozzá Sulyok Attila.

Fontos tudnivaló, hogy az ügyeleti ellátás keretében, ahogy eddig is, az állattartó fizeti meg a felmerülő vizsgálatok, gyógyszerek költségeit.

matyi

kr