Kezdőlap Belföld Kormányinfó

Kormányinfó

M4-es autópálya – Lázár János: az új cél Szolnok és az M5-ös összekötése

A brüsszeli elutasítása miatt várható megoldás a jelenleg folyamatban lévő beruházás felfüggesztése lesz, és kiírnak egy új közbeszerzési eljárást. Emellett azonban tisztázni kell az M4-es ügyében, hogyan alakult ki a kivitelezési ár, valamint a Brüsszel által felvetett kartellgyanút is – mondta. Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője, az M4-esről kifejtette: régi vágy, hogy legalább Budapest és Szolnok között közvetlen négysávos autópálya-összeköttetés legyen, de az Európai Bizottság vitatta a projekt helyességét – a Pest megyei szakasz nem is valósulhatott meg -, továbbá sokallta az összeget, a kilométerenkénti 4 milliárd forintos kivitelezési árat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette: a kormány visszavonta az Európai Bizottságtól e projekt EU-s programként való elismertetését.

 Paksi bővítés – Lázár: versenyjogi, közbeszerzési kérdésekkel folytatódnak az EU-s tárgyalások

Lázár János megismételte, hogy a paksi erőmű kapacitásfenntartását a finn-orosz megoldás mintájára valósítják meg. Jelezte továbbá, hogy a fűtőanyag-szállítás ügye után versenyjogi és közbeszerzési kérdésekkel folytatódnak majd a tárgyalások az Európai Bizottsággal. Előbbivel kapcsolatban szerinte a fő kérdés az állami támogatás ügye, a közbeszerzésekről szólva pedig kijelentette: az európai, nem pedig a hazai közbeszerzési szabályok vonatkoznak majd a beruházásokra. A miniszter közölte egyúttal: a kormány megbízott egy amerikai fejvadászcéget, hogy a jelenleg működő paksi erőműhöz megtalálja azokat a nemzetközi menedzsereket, akik az erőmű vezetésébe bekapcsolódva a magyar vezetéssel együtt segítik az erősebb átláthatóságot és a működés kiszámíthatóságát.

Lázár János megerősítette Orbán Viktor miniszterelnök Sopronban elhangzott szavait, hogy a következő hetekben, hónapokban a kormány minden megyei jogú várossal szövetséget köt.

 A sajtótájékoztató teljes vágatlan verziója a Sajtószobában letölthető.www.kormany.hu