Kezdőlap Széchenyi Koszorúkat és virágokat vitt a folyó

Koszorúkat és virágokat vitt a folyó

A tiszai ciánszennyezés évfordulóján, a Tisza Élővilágának Emléknapján, Máté György esperes-plébános megáldotta a folyót, majd a résztvevők a Tiszavirág hídról koszorúkat és virágokat szórtak a folyóba, emlékezve a tizenöt évvel ezelőtti tragédiára.

A szennyeződés 2000. február 1-12. között vonult le a Tiszán ökológiai katasztrófát okozva a folyó élővilágában. Az Országgyűlés 2000. június 16-án elfogadott határozatában február 1-jét a Tisza Élővilágának Emléknapjává nyilvánította.

A katasztrófa első napjait az akkori vízügyi igazgató dr. Nagy István idézte fel, majd Szalay Ferenc polgármester méltatta a védekezésben részt vevők szakmai tudását, gyors és precíz munkáját. Dr. Dobi László, a Duna Régió Stratégia nemzetközi koordinátora hangsúlyozta, hogy a vizek minőségi védelméért nemzetközi összefogásra van szükség, ezért is alakult meg 2004-ben a Nemzetközi Tisza- csoport, 2011-ben a Duna Régió Stratégia, 2014-ben pedig Szolnokon megkezdte működését a Tisza Iroda.

Áder János köztársasági elnök üzenetét Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője tolmácsolta. Az Európai Parlament négyötödös többséggel fogadta el a cianidos bányászati technológiák európai tilalmáról szóló határozatot, amelyet Áder János köztársasági elnök és Tőkés László terjesztettek be. A katasztrófa 10. évfordulóján “A mérgezett folyón” címmel egy kiállítás elevenítette fel a történteket Brüsszelben. A köztársasági elnök Szolnok városának adományozta a figyelemfelhívó kiállítás anyagát.

A nagybányai Aurul bányavállalat területén 2000. január 30-án 100 000 köbméter cianid- és nehézfém tartalmú szennyvíz zúdult a Lápos folyón keresztül a Szamosba és a Tiszába. A halálosan mérgező hatású anyag koncentrációja 180-szorosan haladta meg a megengedett határértéket, ami hatalmas pusztítást végzett az élővilágban. A duzzasztásnak és az áradásoknak köszönhető folyamatos felhígulás nyomán a Tisza-tónál 34 szerese, Szeged alatt 15-szörös volt a határérték-túllépés. A Duna bulgáriai szakaszán is határérték felett volt a szennyeződés.

 DSCN4829 DSCN4799