Kezdőlap Vezércikk Letették az M4-es alapkövét

Letették az M4-es alapkövét

Üllő mellett,2017. április 28án, a már épülő M4-es autóút vonalában helyezték el a Budapestet Szolnokkal összekötő gyorsforgalmi út alapkövét. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Szalay Ferenc Szolnok polgármestere, Szűcs Lajos Pest megye fejlesztési biztosa, illetve Mayer András, a beruházó NIF Zrt. vezérigazgató-helyettese közösen rakta le a jelenkor üzenetét tartalmazó kapszulát.

A beruházás egy eddig gyorsforgalmi út által el nem érhető térséget, Jász-Nagykun-Szolnok megyét kapcsolja majd össze az országos hálózattal. Az Üllő és Albertirsa közötti 30 kilométeres szakaszon kerüli majd el Pilist, Monort és Monorierdőt, míg az Albertirsa és Cegléd közötti részen használják a meglévő kétszer kétsávos szakaszokat is, így a Cegléd és Abony közötti autóutat is. Az Albertirsa és Cegléd közötti építkezést a tervek szerint 2018 júniusában fejezik be, míg a teljes szakaszt 2019. harmadik negyedévében. Szolnokot az út az északi elkerülő és a most épített autóút találkozásával éri majd el, a legközelebbi kijárat Zagyvarékas irányából lesz.

Szalay Ferenc köszöntőjében elmondta, az elmúlt két évtized legfontosabb beruházása az M4-es építése: – Ehhez hasonló nagyságrendű beruházás talán csak 1847-ben történt városunkban, amikor a vasút elérte Szolnokot. Nem titkoljuk, most is hasonló fejlődést várunk az M4-estől. Most nincs négysávos utunk, s büszkék vagyunk arra, hogy mennyire fejlődik térségünk. Ez a munka válik most könnyebbé, hiszen mi leszünk az a hazai nagyváros, mely csak negyven percnyire lesz a nemzetközi reptértől. De talán a legnagyobb segítség, hogy az emberek azt látják, hogy az itt élőknek van távoli jövője, érdemes itt befektetni, hiszen minden adott lesz, ami másutt.

Homolya Róbert államtitkár a beruházás munkahelyteremtő és megtartóerő növelő hatásáról beszélt. Mint mondta, a kormányzatnak ez kiemelt célja, ezzel kell segíteni, támogatni a magyar vidéket: – 2022-ig 900 kilométerrel növeljük a hazai gyorsforgalmi úthálózatot, amivel egy szintet fog lépni Magyarország.

Varga Mihály miniszter szerint ez a beruházás is azt igazolja, hogy hazánk fejlődése stabil és fenntartható: – Garantálom, hogy az M4-es építéséhez szükséges pénz rendelkezésünkre áll. Ez a fejlesztés hatalmas lehetőség mindenkinek, a környező településeknek, az átmenő forgalomtól megszabaduló városoknak, községeknek, s nem utolsó sorban a gazdaságnak, melynek fellendülését hozhatja az autópálya. (szolnok.hu, foto: NGM)