Kezdőlap Belföld Megszépült és átalakult a Tisza-parti sétány

Megszépült és átalakult a Tisza-parti sétány

setany1

Óvjuk és védjük a közel 2,4 milliárdos fejlesztés értékét, hogy a gyönyörű gesztenyés soron sokáig megmaradjanak a növények, a támfal, az újonnan felállított kandeláberek. Adjanak hűs árnyat a szolnokiaknak és az idelátogatóknak, miközben kilátogatnak a Tiszához, átsétálnak a Tiszavirág-hídon vagy éppen a rózsakertet csodálják, ahol 250 féle rózsa pompázik nyaranta. 6054 folyóméter hosszon megszépült a Zagyvatorok, a sétány, illetve az iparterületi szakaszon a volt papírgyártól a sasi-kanyarig a földművek megerősítését is elvégezték. A befejeződött beruházással nagyobb biztonságban élhetnek az emberek a megyeszékhelyen.

A fejlesztés során a szálloda, illetve az iskolák előtt lépcsőket alakítottak ki.  A támfalat 40 centiméterrel magasabbra emelték, és a rézsűburkolat is vízzáró anyagokból készült. A sétány alatt szivárgó rendszer épült ki, amely összegyűjti és elvezeti a töltésen esetlegesen átszivárgó vizet árvizek idején.

A tervezők nem csak a biztonságra fordítottak kiemelt figyelmet, hanem a látványosságra is. A jövő számára szakemberek megmentettek egy régi támfalszakaszt, ugyanazzal a vonalvezetéssel, magassággal, ahogy szolgálta a várost 1934-től 2014-ig. Eredeti valójában hagyták meg a sétányon a jövő számára a 8 méteres elemet a régi burkolattal, az árvízszintet mutató márványtáblákkal.  A támfal vízoldali részén elhelyeztek egy úgynevezett dísz-vízmércét, amelyen feltüntették az elmúlt 150 év legmagasabb árvizeit.

setany2