Kezdőlap Szolnok Megtiszteltetés az aranykulcs viselése

Megtiszteltetés az aranykulcs viselése

Egy szakmai, baráti társaság az aranykulcsos portásoké. 1952-ben alapították meg a Nemzetközi Aranykulcsot, és 45 ország mellett Magyarország is része 33 éve.  A Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesületének tagja Müller Attila. Munkahelyén, a Garden Hotelben beszélgettünk.

A felöltőn viselt jelvény formája tűnt fel. Mit jelent ez az elismerés, és kik viselhetik az aranykulcsot?

attila

– 1983 óta működik a magyar szekció, és aki megfelel a követelményeknek, taggá válhat. A felsőfokú végzettség mellett több éves szakmai munka szükséges, és két aranykulcsos ajánlása, akik meggyőződnek az alkalmasságról. Nem jár automatikusan, jelentkezni kell. Megtiszteltetés, hogy a szakma nagyjai maguk közé fogadtak. Fogalmazhatok úgy is, hogy az idegenforgalomban dolgozó kiváló portások kerülnek be. Ami nagyon fontos, hogy egy szakmai, baráti társaságról beszélünk, és íratlan szabály, hogy a világ összes aranykulcsosának össze kell tartani, segíteni egymást.

Ahogy az egyesület oldalát nézegettem a tagok között elvétve találtam egy-két vidéki szállodában dolgozó kollégáját a sok budapesti között.

 – Valóban, a közel hatvanfős tagság nagy része fővárosi, vidékről csak páran vagyunk, ezért is érzem megtiszteltetésnek, hogy bekerülhettem.

A szállodaportás az első, aki találkozik a vendéggel. Attila lassan harminc éve van a pályán. Mi a szépsége a munkának?

 – Nincs két egyforma nap és minden vendég más. A szakmában 1986 óta vagyok, a térség piacvezető négycsillagos szállodájában, a Garden Hotelben 2003-tól, a szálloda nyitásától. Aranykulcsos mottó az, hogy a szolgáltatást barátsággal végezzük, egy nyitott vendégközpontú beállítottsággal. Tájékozottnak és segítőkésznek kell lenni. Az a dolgunk, hogy megtartsuk a vendéget.

Szolnok fejlődik, de a megyeszékhelynek még van dolga a turizmus fejlesztésében.

– A vendégek többsége üzletember, és a sportolók is szívesen töltenek itt pár napot, de nyaranta érkeznek családok is. Itt a múzeum, a színház, a vadaspark. Várjuk a RepTár megnyitását, és ha a termálvizünket valóban kihasználnánk, az sokat segítene. Ahhoz, hogy még jobban felzárkózzunk a nagyvárosok mellé, egyre több kulturális és sportprogramra van szükség.

 

attila2