Kezdőlap Széchenyi Megújul a Széchenyi-városrész

Megújul a Széchenyi-városrész

DSCN0533Közel másfél milliárd forintos beruházás kezdődik Szolnok legnépesebb, mintegy 20 000 embernek otthont adó városrészében, a „Széchenyi lakóváros rehabilitációja funkcióbővítéssel” címmel, melyről sajtótájékoztatót tartott Szalay Ferenc polgármester, dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő, Ferenczné Teleky Éva és Tasnádi Zoltán önkormányzati képviselők.

A 100 százalékos támogatottsági intenzitású projekt során megvalósulós beruházások:

A Győrfi István, az Orosz György, a Czakó Elemér, a Karczag László, a Botár Imre, a Hild Viktor, a Lovas István, az Aranyi Sándor és a Malom utak hurokútjainak felújítása mellett, 481 parkolót is felújítanak, míg 166 új parkolót kialakítana. A parkolóknál az elöregedett burkolatot térkőre cserélik. A munkálatok kezdete december elseje, a tervezett befejezési határidő: 2014. december 31. Tevékenység elszámolható költsége: 614.107.422 Ft.

A projekt keretében a Széchenyi körúttal párhuzamos kerékpáros és gyalogos utak mentén új közösségi terek valósulnak meg, műszaki beavatkozásként új térburkolatok készítése, kertépítés, utcabútorozás, köz- és díszvilágítás korszerűsítése és létesítése a legfontosabb feladat. A megvalósítás kezdete: 2013. december 1., befejezés: 2014. június 30. Tevékenység elszámolható költsége: 124.060.000 Ft.

A városrész bevezető útjaira (a Széchenyi krt. Pozsonyi út, illetve a Thököly út felőli bejáratához) forgalom és rendszám ellenőrzés céljából 1-1db kamera kerül. A belterületekre 4 db forgatható, nagyfelbontású kamera, a Zöld Házra pedig egy fix és egy forgatható kamera, melynek költsége: 17.769.205 Ft.

A Zöld Ház felújítása során megtörténik 1975 nm határoló fal hőszigetelése, ablakpárkányok cseréje, acélszerkezetek mázolása, a tetőfödém utólagos hőszigetelése, valamint 139 db homlokzati nyílászáró cseréje, komplex akadálymentesítés és személyfelvonó beépítése. A belső átalakítás 2 helyiséget érint: hangszigetelt próbaterem kialakítása és a meglévő tornaterem multifunkciós teremmé alakítása a terem többfunkciós, főleg kulturális célú használhatósága érdekében: színpadi előadások, koncertek szervezésére. Fény- és hangtechnikai eszközök, továbbá a klubövezet bútorainak beszerzése is a projekt része. A projekt kezdete: 2013. október 16, a tervezett befejezés: 2014. december 31. A tervezett költség: 17.769.205 Ft.

A Széchenyi István Gimnázium felújításánál megtörténik a falak utólagos hőszigetelése, ablakpárkányok cseréje, acélszerkezetek mázolása, a tetőfödém utólagos hőszigetelése, vízszigetelő rétegrend cseréje és 260 db homlokzati nyílászáró cseréje, valamint az akadálymentesítés (külső személyfelvonó beépítésével). A munkálatok 2013. október 16-tól, várhatóan 2014. június 30-ig tartanak. Tevékenység elszámolható költsége: 190.373.000 Ft.

Az érintett lakosság bevonása – a városrehabilitációs tevékenységek elfogadtatását célzó akciók, a helyi kötődést és identitást erősítő akciók szervezése (ERFA)

Fotó-, rajz- és média pályázat meghirdetése “Kedvenc városrészem a Széchenyi!” témában, eredmény kihirdetése rendezvény keretében, kiállítással egybekötve: Általános iskolások részére rajzpályázat, középiskolás korosztály részére fotó – és médiapályázat meghirdetése az akcióterületen megvalósult fejlesztésekkel kapcsolatos élmények, érzések kifejezésére. Az alkotásokat zsűri értékeli, a legjobbak díjazásban részesülnek és kiállításra kerülnek. Tervezett kezdés 2015. január elsejétől – befejezés június 30. Elszámolható költség: 585.016 Ft.

Miénk ez a városrész! – Programalap 1. létrehozása (ESZA)
A Programalap keretében, szolnoki civil szervezetek bevonásával megvalósuló “mini-projektek” Miénk ez a városrész! témában közösségépítést és szabadidő hasznos eltöltését segítő, az akcióterületi lokálpatriotizmust erősítő akciók, rendezvények megvalósítása 2013. október 1-től, 2015. június 30-ig. Költsége: 24.000.000 Ft

Zöld re-generáció – Programalap 2. létrehozása (ESZA)
A szolnoki civil szervezetek bevonásával megvalósuló mini-projektek támogatására alap létrehozása “Zöld re-generáció” címmel – az integrált településfejlesztési tevékenységekhez kapcsolódóan városrész-szépítő akciók szervezése, környezettudatos szemlélet formálása. Az akciók tervezett kezdése 2013. augusztus 1-jétől, 2015. június 30-ig. Tevékenység elszámolható költsége: 15.000.000.-Ft