Kezdőlap Szolnok Móra Ferenc úti rendelő felújítása

Móra Ferenc úti rendelő felújítása

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata az Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése című TOP pályázat keretében 210 millió forint támogatást nyert a Szolnok, Móra Ferenc út 9. szám alatt található orvosi rendelő épületének felújítására. A korszerűsítésben 6 házi gyermekorvosi körzet rendelőinek, illetve a védőnői tanácsadóknak helyet adó épületrész érintett. Az építési munkálatok idejére – amely várhatóan ez év végéig tart majd – a rendeléseket, tanácsadásokat másik rendelőépületben kell elhelyezni. A rendelések, tanácsadások átmenetileg a Sóház u. 3-5., a Rozmaring u. 2, a Temető u. 1., valamint a Széchenyi krt. 129. szám alatt található rendelőépületekben kerülnek elhelyezésre. A védőnői körzetek tanácsadásainak ideje nem változik.

Egyes gyermekorvosi körzetek rendelési idejében minimális változás történik. (pl: némely napokon a rendelés a jelenleginél ½ órával korábban vagy később kezdődik) Erre a Sóház útra költöző praxisok esetében volt szükség, mivel egy-egy rendelőben két körzet ellátása folyik majd.

A rendeléseknek átmenetileg helyt adó helyiségeknek több szempontnak is meg kellett felelniük: a jogszabályi előírásokon túl fontos a rendelő megközelíthetősége, illetve, hogy az érintett körzetek ellátási területéhez lehetőleg minél közelebb essen. A fentiek figyelembevételével, és az érintett orvosokkal, védőnőkkel, valamint a Járási Hivatal illetékes osztályával (Népegészségügyi Intézet) történt egyeztetés alapján ideiglenesen az alábbi rendelőkben kerülnek elhelyezésre az egyes rendelések, tanácsadások:

Házi gyermekorvosi körzetek Körzet Orvos/védőnő neve Rendelő címe
1. Dr. Rotyis György Szolnok, Sóház u. 3-5.
2. Dr. Orosz Ágnes Szolnok, Rozmaring u. 2.
4. Dr. Baunok Ágnes Szolnok, Sóház u. 3-5.
5. Dr. Nagy Éva Szolnok, Sóház u. 3-5.
10. Dr. Baranyi Béla Szolnok, Sóház u. 3-5.
13. Dr. Varga Mária Szolnok, Széchenyi krt. 129.
Területi védőnői körzetek I./1. helyettesített körzet Szolnok, Temető u. 1.
I./2. Miklós Emese Szolnok, Temető u. 1.
II. Szabó Csilla Szolnok, Rozmaring u. 2.
III. Kelemen Dóra Szolnok, Széchenyi krt. 129.
IV. Szőkéné Székely Erzsébet Szolnok, Temető u. 1.
X. Csatosné Nagy Katalin Szolnok, Rozmaring u. 2.
XIII. Tamasi Erika Szolnok, Temető u. 1.

 

A rendelő felújításához kapcsolódó munkálatok zökkenőmentes megkezdésének érdekében (munkaterület átadása 2017. április 1.) a rendelések átköltöztetésére március utolsó hetében kerül sor. (A körzetek átköltözését az Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság koordinálja). A költözés alatt a rendelés folyamatos lesz, szükség esetén helyettesítéssel megoldva. Az egyes körzetek új helyéről, rendelési idejéről, ill. a költözés idejéről tájékoztató plakátok kerültek kihelyezésre a Móra Ferenc úti rendelő épületében, ill. az érintett orvosok-védőnők is folyamatosan tájékoztatják a körzetekhez tartozó ellátottakat. A változásokról a város honlapján is tájékozódhatnak a lakosok. (pl: Városinfo/Egészségügyi ellátás)

Az épületről: A Móra Ferenc úti rendelőben 6 házi gyermekorvosi praxis és 7 védőnői körzet lakosainak ellátása történik. Az épület az 1970-es években épült, és eredetileg egy szabóságnak adott volna otthont, azonban végül az egészségügyi intézmény költözött be. Az épület az eredetileg tervezett funkciónak megfelelt volna, azonban a házi gyermekorvosi és védőnői szolgálatok ellátása és működtetése sok problémába ütközik a rossz belső elrendezés és a sok kihasználatlan tér miatt.

A szintek között az akadálymentes közlekedés nem biztosított, az emeleten található orvosi rendelők megközelítése a kisgyermekek és szüleik számára problémát jelent, a babakocsival való közlekedés meglehetősen nehézkes. Az építés óta az épületben jelentős átalakítási munkálatok nem történtek. Az épület infrastrukturális szempontból igen rossz állapotban van, a fenntartási költsége magas, akadálymentesítése jelenleg nem megoldható. A gyermekorvosi rendelők az emeleten találhatók, a lépcsőházon keresztül közelíthetők meg, a várók természetes világítása nem biztosított.

Az épület teljes körű átalakítása, akadálymentesítése szükséges annak érdekében, hogy a jogszabályi előírásoknak is megfelelő, minden igényt kielégítő, korszerű, akadálymentes, energiatakarékos rendelőkben/tanácsadókban fogadhassák az orvosok és védőnők a gondozottakat/betegeket.

A pályázatról: A projekt keretében megvalósul az épület teljeskörű felújítása: külső és belső nyílászáró cserével, hőszigeteléssel, elektromos és gépészeti rendszerének újjáépítésével. A tervezett átalakítás során az épület megközelítése és belső használata teljes körűen akadálymentes lesz. A szintek közötti közlekedési kapcsolatot az épített lépcső mellett elhelyezett személyfelvonó biztosítja. Az épület földszintjén a házi gyermekorvosi szolgálatok kerülnek elhelyezésre, az emelet pedig a védőnői szolgálatnak ad majd helyet. Az épület minél gazdaságosabb üzemeltetése érdekében a lapostető szerkezetre napelem rendszert telepítenek. Akadálymentes parkoló, valamint kerékpártároló és babakocsi tároló is kialakításra kerül. Az üzemeltetési koncepció alapján az energetikai korszerűsítés minimálisan 42%-os energia megtakarítást eredményez.

A rendelések várhatóan jövő év elején költözhetnek vissza a felújított épületbe.