Kezdőlap Széchenyi Október 19-én avatják boldoggá Sándor Istvánt

Október 19-én avatják boldoggá Sándor Istvánt

fotó: iszolnok.hu

A szentmisét a budapesti Szent István-bazilika előtti téren celebrálja Erdő Péter bíboros. Ferenc pápa képviseletében Angelo Amato bíboros, az Apostoli Szentszék Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa hirdeti ki Sándor István boldoggá avatását.

Sándor István 1914-ben született Szolnokon.1936-ban belépett a szalézi rendbe, mint laikus testvér. 1940 és 1949 között nyomdászként dolgozott a rákospalotai szalézi nyomdában. Lakhelye és működésének fő színhelye a rend újpesti székhelye, a Clarisseum, a legszegényebb családok iskolás gyermekeit befogadó fiúnevelő intézet volt. 1950 tavaszán betiltották a rendek működését, de Sándor István továbbra is találkozott a fiatalokkal, kirándulásokat, összejöveteleket szervezett, hittant tanított.

1951. február végén a hatóság tudomására jutott Sándor István illegális tevékenységének egy része. 1952 júliusában társaival együtt letartóztatták, és koholt vádak alapján kötél általi halálra ítélték, és az ítéletet 1953. június 8-án végrehajtották. Legnagyobb valószínűséggel a Rákoskeresztúri köztemető 30l-es parcellájában hantolták el. A Sándor Istvánra kiszabott halálos ítéletet csak 1994-ben semmisítették meg.

A mártír sorsú szerzetes boldoggá avatásának egyházmegyei eljárása 2006-ban kezdődött és 2007-ben fejeződött be. Ez idő alatt számos tanút hallgattak meg. Ennek folytatásaként a szentszéki eljárás 2008-ban kezdődött meg, a bíborosok kollégiumának döntése az idén január 15-én született meg.
A pápa március 27-én fogadta Angelo Amatót, és engedélyezte Sándor István és hatvankét másik új boldog dekrétumának kihirdetését.

A vértanúk ereklyéjét a boldoggá avatási szertartásokon fel szokták vinni az oltárra, de mivel Sándor István földi maradványainak pontos holléte egyelőre nem ismert, jelképesen a leveleit és a szüleinek rajzolt képregényét viszik fel az oltárra. A tervek szerint a ceremónián részt vesz Ausztria prímása, a belgrádi érsek, a Lateráni Egyetem rektora és Don Pascual Chavez rendfőnök is.

Jelenleg is kutatják, hol lehet pontosan Sándor István holtteste. Annak megállapítására, hogy a rákoskeresztúri köztemetőn belül melyik parcella melyik sorába temették, történészi, levéltárosi munka szükséges.

A szertartást az M1 és a Duna, valamint a Kossuth Rádió és a Magyar Katolikus Rádió is egyenes adásban közvetíti.

Sándor István 1914-ben született Szolnokon.1936-ban lépett be a szalézi rendbe, mint laikus testvér, nyomdászként dolgozott a rákospalotai szalézi nyomdában. A rendek működésének 1950-es betiltása után Sándor István továbbra is találkozott a fiatalokkal, kirándulásokat, összejöveteleket szervezett és hittant tanított. 1951. február végén a hatóság tudomására jutott Sándor István lelkipásztori tevékenységének egy része. Hamis papírokkal külföldre menekülhetett volna, de ő maradt. Hogy letartóztatását elkerülje, álnéven a Persil gyár dolgozója lett. 1952 júliusában társaival együtt letartóztatták, és koholt vádak alapján elítélték. Halálos ítéletét 1953. június 8-án hajtották végre. A magyarországi jelenlétük századik évfordulóját ünneplő szaléziak első boldogjukat tisztelhetik a sztálinista egyházüldözés áldozatául esett Sándor Istvánban.