Kezdőlap Széchenyi Sok kérdésre kaptak választ az érdeklődők a fórumon

Sok kérdésre kaptak választ az érdeklődők a fórumon

Lakossági fórumot tartottak a Széchenyi-városrész önkormányzati képviselői Szalay Ferenc polgármesterrel közösen. A Zöldházban vendégként jelen volt Fejér Andor alpolgármester, Szabó Zoltán városi rendőrkapitány, az Alfa-Nova Kft. vezetője Horváth István, Lits László, a NHSz Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. vezetője, valamint  Jővér Zoltán, a közterület-felügyelet részéről.

Kormosné Szombati Márta, Tasnádi Zoltán és Rehó János a városrész önkormányzati képviselői köszöntötték az érdeklődőket, majd röviden szóltak a lakótelepen folyamatban lévő másfél milliárd forintos fejlesztésről. Szalay Ferenc polgármester bevezetőjében elmondta, hogy a közgyűlés elfogadta a város költségvetését, mely 20,7 milliárd forint, majd hozzátette: 15,3 milliárd forintról a város dönt, ezt szeretnénk gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre fordítani.

Kiemelte, hogy továbbra is közösen, a szolnokiak érdekeit képviselik, a Széchenyi-városrészt sem három választókerületként, hanem egységesen kell kezelni. Kérte, hogy aki teheti olvassa el a város weboldalán az integrált városfejlesztési tervet, írja le gondolatait, véleményét. Beszélt a 2014-2020-as Európai Uniós ciklusról, és érintette az M4-es autópálya építésének leállításával kapcsolatos híreket, melyről azt mondta: senkinek nem öröm, ami történik, és ha valóban a kivitelező cégek fogtak össze, akkor a kormánynak egy döntése van, mással megcsináltatni a beruházást. Ha kiderül, hogy méltatlan támadást kaptunk ismét az uniótól, akkor valakinek bocsánatot kell kérnie, de minden kormányzati nyilatkozat arról szól, hogy a beruházást be kell fejezni.

négyes

Rátérve a szolnoki fejlesztésekre, illetve a lakótelepet is érintő változásokra elmondta: 2014-2020-as időszakban a Thököly út és térsége a gazdaságfejlesztés egyik alapja.  A város kérte a kormánytól, hogy a Rékasi úti laktanya városi tulajdonba kerüljön, az itt kialakított közművesített területre várják majd a vállalkozásokat. A tervek között szerepel a Thököly úton  – a Tigáz környékén –  egy új körforgalom kialakítása.

Szolnokon az elmúlt évekbeli fejlesztését mutatja, hogy 2013-ban 370 millió forinttal, míg 2014-ben 400 millió forinttal nőtt az iparűzési adó bevétele. A gazdaságfejlesztés szempontjából fontos lépés az is, hogy elkezdte az új, 18 ezer négyzetméteres csarnok építését az Eagle Ottawa. Az amerikai vállalat két ütemben 1000-1200 főt kíván foglalkoztatni. A polgármester a vegyipar fejlesztését is kiemeltként említi, bízik abban, hogy a citromsavgyár csarnoka év végére állni fog, hiszen az engedélyek megvannak. – Ezek és hasonló fejlesztések határozzák meg Szolnok jövőjét – tette hozzá, majd hangsúlyozta, hogy mindehhez szakképzett munkaerőre van szükség.

Hozzászólások és kérdések között többször is felmerült az uszoda, a strand kérdése, azaz hiánya.  2017-re tervezik, hogy a Véső úti sporttelepet használatba vehetik a sportolók és a szolnokiak. Épül az atlétikapálya és megújul a strand. A megközelíthetőséget pedig egy új autóbusz körjárattal tervezik megoldani. Ami a városrészben történő további fejlesztést illeti, 500 millió forintos projektből megújul a Piros iskola, mögötte pedig a tanulóknak egy tanmedence épül.

Egy panelprogrammal kapcsolatos kérdésre a válasz: ma már az önerő 50 százalék, de ahol tartoznak a lakók, ott a társasházak nem pályázhatnak. A polgármester véleménye, hogy éppen ezért törvénymódosításra lesz szükség a jövőben. A közbiztonsággal kapcsolatos kérdéseknél felmerült a polgárőrség újraalakítása a városrészben, elhangzott, hogy a 2 körzeti megbízott kevésnek bizonyul a húszezres “kisvárosban”.

hármas

Fejér Andor alpolgármester szólt arról, hogy hamarosan egymilliárd forintból 70 százalékban megújul a közvilágítás Szolnokon. Energiatakarékos és magasabb fényű lámpatestek kerülnek kihelyezésre. Az Európai Unió által támogatott beruházás során 5300 lámpatest cseréje történik meg, számítások szerint ez 40 százalékos megtakarítást jelent.

Sokak kérdésére elmondta: két ok miatt állt a fejlesztés a Zöldház előtt. Október 15-től nem célszerű közterületen építési munkálatokat végezni, de a másik ok egy tervezési hiba, melynek elhárítása most történik. A zöldterületre nem készültek el az öntözési és a közvilágítási tervek. A beruházás így is határidőre elkészül, amely 2015. július 11. Az eddig felmerült hibákat a műszaki átadás után kijavítják.

ötös

Májustól hat parkőr vigyáz a rendre, a tisztaságra, itt a lakótelepen.  De amíg az emberek hozzáállása nem változik, sok mindenre nem számíthatunk – tette hozzá az alpolgármester -, hiszen ha nem tudjuk megóvni, amit létrehoztunk, az az ablakon kidobott pénz.

Szabó Zoltán városi rendőrkapitány beszámolt a közbiztonságot érintő változásokról, majd válaszolt a kérdésekre. A 46 millió forintos pályázati forrásból a városvédő kamerarendszer kiépítése folyamatban van, ami nem csak a közlekedés-biztonságot, hanem a bűnmegelőzést is szolgálja. 16 kamera őrzi a városba bejövő utakat, és több mint 80 kamera lesz a városban. A lakótelepen 20 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma a tavalyi évhez képest. Felhívta a figyelmet a “Szem-mozgalomra”, amely azt jelenti, ha bármilyen furcsát tapasztalunk közvetlen környezetünkben, jelezzük azt a rendőrség felé. Kiemelten kell kezelni a gyalogátkelőhelyek megvilágítását, és fontos kérés volt, hogy a zebrák előtt 1-2 méterrel ne parkolhassanak autók, mert balesetveszélyes.

Szalay Ferenc kitért a lakbéremelésre, a gyermekétkeztetés támogatására. Elmondta,  hogy az alacsony térítési díjat fizetők lakbéremelésére azért került sor, mert a nem lakott bérlakásokat ebből a pénzből szeretnék felújítani. Fontosnak tartotta megemlíteni a gyerekek étkezési támogatását, Szolnokon 3000 gyermek kap komoly támogatást, ami nem csak az iskolai időszakra, hanem a nyári szünetre is vonatkozik.

A várost és a városrészt is érinti, hogy az Ady Endre úti piaccsarnok vasárnap is várja a vásárlókat 8-12 óra között. Ha a Széchenyi-városrészben a vállalkozók részéről van igény a vasárnapi nyitva tartásra, ez itt, a kinti piacon is megoldható – mondta a polgármester.

kettes

hatos