Kezdőlap Széchenyi Szakmai díj a főépítészi munkáért

Szakmai díj a főépítészi munkáért

 

Ha az ember kitüntetést kap, elérzékenyül, büszke, majd végiggondolja, miért is kapta. Ez olyan elismerés, ami ösztönzi az embert, hogy folytassa tovább a munkát – mondta Pataki Ferenc, aki 2013-ban az év főépítésze díjat kapta.

 

Pataki F

Ebben a díjban benne van az elmúlt húsz év munkája.

 Már kicsivel több is, mint húsz. Tervezőként dolgoztam, majd egy sikeres pályázat után jöttem a városházára dolgozni, mint főépítész. Részt vettem többek között a volt Budapest Bank, a Széchenyi tornacsarnok, az Olajcsarnok tervezésében. A városházán viszont már az asztal másik oldalára kerültem, de jó volt, hogy ismertem a szakma minden oldalát.

Az első években megtörtént a városrendezési terv teljes körű felülvizsgálata, majd jóváhagyásra került egy városfejlesztési koncepció, melynek már része volt a fenntartható fejlődés, a kímélő tájhasználat, racionális energiahasználat is. Amikor megnyíltak az uniós pályázati források, bővültek a lehetőségek. Így kerülhetett sor a Kossuth tér átalakítására, mely egy 4-5 éves előkészítő munkát igényelt.

A Kossuth tér megosztotta az embereket. Voltak, akik a régi szökőkutat, a fákat szerették volna ismét látni.

 Nekem nem ez a tapasztalatom, az emberek többségének tetszett, hogy van a városnak egy főtere, ahol rendezvényeket lehet tartani, le lehet ülni. Inkább a tér átalakítása kapcsán az évtizedes közlekedési szokásaikat adták fel nehezen.

 Melyek a legnagyobb munkák és milyen előkészületek vannak?

 A város életében az egyik legnagyobb mind idegenforgalmi, mind a városlakók számára a Tiszavirág gyaloghíd és a 2012-ben Nívó-díjat kapott Tiszai hajósok tere, melyet szintén a szakma ítélt meg. A térhez csatlakozik a sétány felújítása, ami nem csak az árvízvédekezést teszi biztonságossá, hanem bízom benne, hogy a szolnokiak és az idelátogatók kedvenc helye lesz. Ezt tovább kell folytatni, hiszen a Szapáry útnak csak egy rövid szakasza készült el, és a csatlakozó utakat is fejleszteni kell. Gondolkodni kell a forgalomcsillapításon, a zöldnövények telepítésével és az utcabútorokkal kellemesebbé tehetjük a belvárosnak ezt a szakaszát.

2014 végére, az Agóra megépítésével a terület is rendezésre kerül, és itt újabb városi közterület alakul ki. Más, mint a Kossuth tér, hiszen itt több lesz a zöld, fás, parkos rész lesz a Hild tér szomszédságában.

Jelentős a város életében az Interaktív Repülőmúzeum áthelyezése (Reptár) az Indóház útra. Ez a Tisza-part ezen szakaszának a revitalizációját is eredményezi, hiszen a vízirendőrségtől lefelé tovább szépül a sétány. Sokkal nagyobb látogatottságot várunk a jövőben, hiszen a repülőmúzeum hazánkban egyedülálló és nemzetközileg is jegyzett.

A város nem mondhat le a fürdőfejlesztésről, hiszen az emberek ma Martfűre, Cserkeszőlőbe járnak át. A Tiszaligetben egy egész évben látogatható fürdőkomplexumot kell kialakítani, ami az itteniek igényét szolgálja, és az idegenforgalom számára is fontos. Nem kell gyógyfürdő várossá válni, de ennek a szolgáltatásnak eleget kell tenni, hiszen kiváló minőségű gyógyvizünk van.

Jelenleg folyik a hosszú távú városfejlesztési koncepció és az integrált városfejlesztési stratégiának a felülvizsgálata. Az anyagok olvashatók a város honlapján.  Kérem a szolnokiakat, ha van ötletük a környezetük alakítására, tegyék meg, akár a polgármesteri hivatalban, akár e-mailben, de engem személyesen is kereshetnek.

A Széchenyi-városrészben várhatunk-e jelentősebb átalakulást?

A funkcióbővítő városrehabilitációs pályázat elnyerésével megújul a Zöld Ház és a gimnázium. A házak között lévő kiszolgáló utak, a parkolórendszerek is megújulnak. Két köztér alakul ki, illetve felújításra kerül, a Zöld Ház előtti játszótér és a Piros iskola előtti tér.

Folynak az előkészületek, az elemző munkák ahhoz, hogy sikeresek legyünk a 2014-2020-as uniós pályázatokban, de hogy eredményesek legyünk, szükség van az emberek segítő közreműködésére.