Kezdőlap Szolnok Technikai fejlesztéssel a környezetvédelemért

Technikai fejlesztéssel a környezetvédelemért

DSC_0111

Szolnoki általános iskolások ismerkedtek a megyeszékhely szelektív hulladékgyűjtésével az NHSZ Szolnok Zrt. telephelyén. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai többek között megtekinthették azokat a gépeket, melyet a Szolnok Kistérségi Társulás eredményes pályázatának köszönhetően az elmúlt hónapokban vásárolt. A gyerekeket a cég két ügyvezetője, Lits László és Papp László vezette körbe a telephelyen.

– Tapasztalataink szerint a gyerekek azok, akiket könnyen el tudunk érni környezettudatos programjainkkal – mondta a programról Lits László. – Ennek az az oka, hogy koruknál fogva még könnyen alakíthatók pozitív értelemben, ők valóban szívügyüknek is tekintik környezetük védelmét. Ez a mai program kiválóan segített abban, hogy számukra már természetes legyen a szelektív hulladékgyűjtés, reményeink szerint felnőttként tudatosa közelítenek ehhez a rendkívül érzékeny területhez.

A bemutatót személyesen tekintette meg Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, a társulás elnöke is.

– Földünk védelme már nem csupán távoli jóslatokról szól, hanem nagyon is időszerű problémákat kell megoldanunk – magyarázta a projekt fontosságát a város vezetője. – A mai gyerekek sajnos már a bőrükön fogják érezni a gondokat, ha nem vagyunk képesek kellően hatékonyan tenni környezetünk védelméért. Pontosan emiatt döntött úgy társulásunk, hogy mi is mindent megteszünk a szelektív gyűjtés népszerűsítéséért, a rendszerünk hatékonyságának növeléséért.

Szalay Ferenc kiemelte: Szolnok városában már hosszú évek óta működik a kertesházas lakóövezetekben a házhoz menő szelektív gyűjtés, mely nagy népszerűségnek is örvend.

– Országszerte egyedülálló volt a mi kezdeményezésünk, nagyon örülök neki, hogy mára egyre több településen veszik át a kezdeményezést. A megvalósult technológiai fejlesztések térségünk valamennyi településén támogatják a házhoz menő gyűjtést rendszerének kiépítését, ez pedig kiemelten fontos célunk volt

A „Szolnoki térségi regionális hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése eszközbeszerzésekkel” című, KEOP-1.1.1/C/13-2013-0015 azonosítószámú projekt megvalósítása 2014. május 21-én kezdődött. A tervezett befejezés dátuma: 2015. december 31.

A projekt nettó támogatása 2.990.832.484 Ft.

A projekt részeként 50.000 darab 120 literes szelektív hulladékgyűjtő edényzetet vásároltak, ezek a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést hivatottak segíteni. Emellett a szelektív gyűjtés biztosításához további 1500 darab  1.1 köbméteres szelektív gyűjtőedényt is beszereztek.

A tárgyi eszközök korszerűsítése érdekében homlokrakodót, kompaktort, valamint mechanikai-biológiai előkezelő feldolgozósort helyeztek üzembe. Fontos, hogy a projekt hosszútávú megvalósítása, a fenntartási időszakban jelentkező kötelezettségek teljesítése is biztosított.

A Társulást alkotó 24 település 200.000 főt meghaladó lakossága (valamint az önkormányzatok) számára jelen projekt minden feltételt biztosít az EU-s kötelezettségek, vállalások eléréséhez.