Kezdőlap Széchenyi Szociális nyári gyermekétkeztetés

Szociális nyári gyermekétkeztetés

Szolnokon pályázati forrásból 746 fő gyermek étkeztetése biztosított 2015. június 22. és augusztus 19. között 43 napon keresztül  14 114 320 forint értékben. A város vezetése  a pályázat benyújtásán túl vállalta saját forrásból további 130 fő rászoruló gyermek részére napi egyszeri meleg étkezés biztosítását 43 napon át, melynek költsége 2,5 millió forint. Az önkormányzati forrásból történő étkeztetéssel együtt 876 fő gyermek étkeztetését tudjuk biztosítani a nyári szünetben.

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a hátrányos helyzetű gyermekek részére minden évben biztosítja az ingyenes nyári étkeztetést, alapvetően pályázati forrásból. A gyermekek nyári étkezésének állami támogatását azon települési önkormányzat igényelheti, amely vállalja, hogy a meghatározott időszakban legalább 43, legfeljebb 53 munkanapon keresztül biztosítja a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő kiskorú gyermekek étkeztetését napi egyszeri meleg étkezés formájában. A rendelet eltérő mértékű támogatást biztosít az egyes települések részére, ennek alapján a leghátrányosabb és a hátrányos helyzetű településnek számító önkormányzatok körébe nem tartozó önkormányzat (Szolnok ezen körbe tartozik) a rászoruló gyermekek legfeljebb huszonöt százaléka után önerő nélkül igényelheti a támogatást.

Az étkeztetésben csak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek vonhatóak be, az oktatási intézmények közreműködésével a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása, Humán Szolgáltató Központ, Gyermekjóléti Szolgálata elvégezte a leginkább rászoruló gyermekek kiválogatását.  Jelenleg Szolnokon 2054 fő 0-17 éves gyermek részesül ilyen ellátásban. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek 43 százaléka részesül étkeztetésben a nyári szünidő alatt.

Valamennyi érintett gyermek családját levélben tájékoztatták az étkezés igénybevételének módjáról és helyéről. A tapasztalatok alapján további 150 főt értesítettek ki, hogy amennyiben lesz olyan gyermek, aki menetközben lemondja az étkezést helyette igénybe vehesse az ellátást.

Az ételosztásra az alábbi helyeken kerül sor: SZKTT HSZK Gyermekjóléti Központ (Karczag L. út 2.), Szandaszőlősi Művelődési Ház (Gorkij út 47.), Biztos Kezdet Gyermekház (Gyopár út 6.), SZKTT Humán Szolgáltató Központ (Városmajor út 67./a), Kőrösi-Csoma Sándor Általános iskola és Konstantin Alapfokú Művészeti Intézmény udvara (Nagy I. krt. 20. )

A nyári étkeztetés keretében napi egy tál meleg ételt biztosított, melyet zárt műanyag dobozban adnak át a rászorultak részére. Az ételosztás 12.30-14.00 között történik.

Csak azok részére tudnak biztosítani étkeztetést, akik megkapták az értesítőt és azt magukkal viszik az abban megjelölt osztóhelyre.

Az ételt a GYIA készíti el a tiszaligeti konyhán, szállításról a polgármesteri hivatal és az ESZI  gondoskodik. Az osztást a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása, a Humán Szolgáltató Központ Gyermekjóléti Szolgálata és a Családsegítő Szolgálat munkatársai koordinálják.

Osztóhelyenként 1-1 önkéntes segíti a munkát, a szállításnál szintén 1 fő önkéntes vesz részt.
Az étel dobozolásában 4 fő önkéntes vesz részt naponta.