Kezdőlap Széchenyi Tizenkét év a mérlegen

Tizenkét év a mérlegen

 

Az új önkormányzati törvény értelmében megváltoztak az összeférhetetlenségi szabályok, így polgármester nem lehet országgyűlési képviselő a 2014-es választások után. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere 2002-től parlamenti képviselő és 2006-tól polgármestere a városnak. Úgy döntött, újraindul ősszel az önkormányzati választáson a polgármesteri székért, helyette pedig dr. Bene Ildikóra (FIDESZ-KDNP) voksolhatunk április 6-án az 1. számú választókerületben az országgyűlési választásokon.

Van mire emlékezni, de nehéz a legfontosabb, legeredményesebb döntéseket kiemelni, hiszen első polgármesterségének időszaka még előbb, 1998-2002 között volt. Szalay Ferenc csokorba szedte a legfontosabbakat.

 

szf-jo

– Valóban nehéz, de talán az egyik legfontosabb döntés még 2000-ben indult, és ez az ipari park létrehozása. Komoly források érkeztek az unióból, amit mi saját erőként a kötvénykibocsátással biztosítottunk. A 124 hektáros terület lassan betelik és ma is úgy látom, hogy az ipari park kialakítása alapozta meg a város gazdasági struktúráját. Voltak ezzel kapcsolatosan viták, de a jelen minket igazol, hiszen több ezer munkahelyet adott, és a város adóbevételeinek is közel az egyharmadát az itt működő cégek adják. Jó érzés, hogy sokan úgy látják, érdemes Szolnokon befektetni és ez stabilitást, biztonságot hoz. Ez pozitív hatással volt a városban működő, átalakuló vagy újonnan megtelepülő többi vállalkozásra is. Feltétlenül itt szólok arról, hiszen ennek is köszönhető, hogy a regisztrált munkanélküliségi ráta 6,5-6,7 százalék között van nálunk, míg az országos átlag 9,7 százalék.

A következő, amit megemlítek az a Tiszához köthető árvízvédelmi rendszerek fejlesztése. Az eddig mért legmagasabb vízszint 1041 cm volt, és ez ellen is biztonságosan tudunk már védekezni. A mostani, több mint kétmilliárd forintos fejlesztés nem csak az árvízvédelemről szól, hanem szebb és szélesebb sétányról, kerékpárútról, komoly turisztikai látványosságról. Szolnok komoly szellemi eredményt tud felmutatni ezen a téren, hiszen a Vásárhelyi Terv fejlesztését az itteni vízügyes szakma dolgozta ki. Szorosan idekapcsolódik az árvizes munkák alatt kialakult együttműködés, amely a védekezések után is megmaradt a szakmai és a civil szervezetek között.

Az emberek egyházhoz való kapcsolata is nagy változáson ment keresztül. Látszik, hogy korábban háttérbe szorított hitéletnek már egyre többen érzik szükségességét. Sikeresen működik az egyházi óvoda, iskola, gimnázium, ahol az alapvető erkölcsi értékeket a gyermekek elsajátíthatják, magukénak tudhatják.

A fiataloknál maradva a következő, amit megemlítek, az egyre erősödő ifjúsági szervezeteink, melyek egyre hatékonyabban fogják össze a város általános és középiskolás tanulóit. Ehhez kapcsolódik egy újabb statisztika, mely szerint a város középiskolásainak közel 90 százaléka továbbtanul. A jövő feladata, hogy vissza is jöjjenek hozzánk.

Tizenkét év után elköszön a parlamenti padsoroktól.

– Megtisztelő és felelősségteljes az ország házában, az országért dolgozni. A döntés, amikor választani kellett, azért billent a város felé, mert az itt kialakult közösséget egyben kell tartani, és van még mit tenni Szolnokért. Már most egy átalakulóbb, rendezettebb, élhetőbb város vagyunk, de a munkahelyteremtésben, a turizmusfejlesztésben vagy éppen a külterületek felzárkóztatásában van még mit tenni.  Olyan kapcsolatrendszert alakítottam ki, amely eddig is és a jövőben is segíti a város fejlődését. Dolgozom azért, hogy ezek a kapcsolatok megmaradjanak.

Ha a jövőbe nézünk, akkor Szolnok gazdasági életében jelentős változást hozhat a kínai citromsavgyár

– Így igaz. Magyarországon ez lenne az első újonnan megépült kínai cég, ez egy bonyolult, hosszantartó folyamat. Megnézték az ipari parkot, kijelölték a területet, készek a tervek. Komoly lehetőség, hiszen 400 embert foglalkoztatnának, a beszállítói kör is közel 1500 fő lenne. A miniszterelnök kínai látogatása többek között erről is szól, hamarosan kiderülnek a részletek.

Szintén fontos a cukorkvóták 2017-es megszűnése, amely lehetővé tenné Magyarországon új cukorgyárak megnyitását. Régen exportáltunk, ma importálni kell a cukrot…

– A kilencvenes években a szocialista kormány privatizálta az üzemeket, de újra fellendülhet Magyarországon a cukorgyártás. Már tárgyaltam erről az agrárgazdaságért felelős államtitkárral. Meg kell nézni, hol vannak termőterületek, hol lehet munkaerőt biztosítani, hol van ipari víz, hol kedvező a szállítás. Szolnok megfelel ezeknek a feltételeknek.

Pozitív lépés, hogy a város megkapta a Véső úti sportlétesítményeket…

– Tavaly év végén a Véső úti MÁV sportlétesítményei, a stranddal a városhoz kerültek. Ez a következő 2 év fejlesztése, melyet a 2014-2020-as uniós ciklus pénzeiből szeretnénk megvalósítani, de a tiszaligeti fürdő fejlesztésére is sor kerül.

Ezek mind a jövő feladatai, de beszélhetnénk még sokáig a már elért és a folyamatban lévő fejlesztésekről. De ne maradjon ki az M4-es építése. A déli elkerülő után megépül az északi elkerülő is, ami nagy könnyebbséget jelent a városnak, hiszen naponta tízezer autó megy keresztül a megyeszékhelyen. Ha megépül a körgyűrű, akkor ez a szám nagyban lecsökken.

Dióhéjban még a 2014-2020-as uniós fejlesztési időszakokról szólnék. A tervekben az szerepel, hogy Szolnok az Európai Unió fejlesztési alapjából közel 8,7 milliárd forintot kaphat, amelyből sor kerülhet a Mester úti és a Thököly úti laktanyák rehabilitációja, járda- és homlokzat felújításokra. Talán kevesen tudják, de tervben van egy új út, a besenyszögi kereszteződéstől a Sebestyén körút összeköttetése.

Fejlődik a lakótelep is, melyről már többször írtunk.

– A Széchenyi-városrészben elindult a közel kétmilliárd forintos fejlesztés. Tavasszal kezdődnek a hurokutak felújításai, 200 új parkoló lesz, közösségi tereket alakítanak ki, és már zajlik a gimnázium és a Zöld ház felújítása. Ehhez a projekthez tartozik a Meggyes-telepen a közműhálózat és a szociális bérlakások felújítása. Itt elhelyezünk térfigyelő kamerákat, a lakótelep be- illetve kijáratánál rendszámfelismerő rendszer működik majd.

Ön helyett tehát a FIDESZ-KDNP jelöltjeként dr. Bene Ildikó indul az 1. számú választókerületben.

– Igen, aki már az elmúlt négy évben, mint országgyűlési képviselő, nagyon komoly munkát végzett, de úgy is, mint orvos és kórházigazgató. Megújult a rendelőintézet, elindult a kórházfejlesztés és nevéhez fűződnek a szűrőprogramok. A két kórház együttműködik, és mindkettő működése stabil, amelyhez szintén hozzájárult igazgatói, képviselői munkája.

Az interjú végén mindenképp említsük meg a kormánynak azt az intézkedését, amely szerint február végéig az önkormányzatok teljes adósságállományát átvállalja. Első ütemben a megyei önkormányzatok csaknem 200 milliárdos tartozását, majd az ötezer lakos alatti települések 74 milliárdos adósságállományát, végül az ötezer lakos feletti települések 610 milliárdos adósságát konszolidálta az állam. Hónap végéig pedig a fennmaradó 420 milliárd forintot is, így hitelmentessé válik az önkormányzati szféra.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be nemrég a városházán, hogy a korábban már Szolnoktól átvállalt 13,7 milliárd forint után az önkormányzatnak még megmaradó 6,7 milliárd forintos hitelállományát is konszolidálta a kormány.